Slovenija

Zakaj ima direktor slabe banke tako visoke potne stroške? Ker gre vsak vikend k ženi na Švedsko!

STA/G.G.
1. 10. 2015, 14.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V minulih dneh so zopet razburjale plače vodilnih pri slabi banki (DUTB). Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg je danes zatrdil, da so vodilni vseskozi prejemali plače skladno z obstoječimi politikami in pogodbami. Po uveljavitvi nove politike prejemkov se je marca z aneksom znižala tudi plača glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona, nagrada pa mu je bila izplačana za nazaj.

STA

Nyberg, ki je pristojen za sklepanje pogodb z izvršnimi direktorji, je pojasnil, da bodo zdaj pripravili nove pogodbe, ki bodo v skladu z novo politiko prejemkov. Pogodbe, ki bodo javno objavljene, bodo pripravljene v treh tednih, veljati pa bodo začele takoj. Vsi trije neizvršni direktorji DUTB so nanje že pristali, podpisane pa še niso.

Glede plačil Manssonu je Nyberg pojasnil, da se je njegova fiksna plača marca skladno z novimi merili znižala z 20.500 na 17.000 evrov bruto. Sklenjen je bil aneks k pogodbi, ki ne predvideva več izplačila nagrad. Nagrada, ki je bila v marcu izplačana Manssonu v višini 114.800 evrov bruto, je bila izplačana za uspešno delo od nastopa mandata avgusta lani do uveljavitve nove politike prejemkov. Mansson od takrat po Nybergovih zagotovilih nagrade ne prejema več, kar pomeni, da se mu je plača znižala za več kot 50 odstotkov.

Mansson, ki je švedski državljan, medtem skladno z evropsko zakonodajo prispevke plačuje na Švedskem in od avgusta lani do konca letošnjega aprila je za njihovo plačilo namenil 92.977 evrov. Upravičen je tudi do potnih stroškov v višini 9600 evrov bruto, kar znese slabih 5000 evrov neto. Na vprašanje, zakaj toliko potnih stroškov, Nyberg odgovarja: "Mansson gre vsak vikend domov na Švedsko. Če tega ne bi mogel, mu žena ne bi več pustila delati v Sloveniji."

Trdijo, da so izjemno uspešni

STA

Nyberg je izplačilo nagrade Manssonu argumentiral z zelo uspešnim delom Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v lanskem letu, ki je, kot je dejal, priznano tudi na mednarodni ravni. "Če vprašate tuje institucije, IMF, Evropsko komisijo, ECB, EBRD, smo ena od redkih uspešnih slabih bank, naredili smo točno to, kar se od nas pričakuje. Stroški denimo predstavljajo le 0,8 odstotka vrednosti sredstev, ki jih upravljamo, to je zelo malo," je dejal.

Je pa Mansson edini od treh izvršnih direktorjev, ki je prejel nagrado za preteklo delo. Janez Škrubej in Aleš Koršič nagrade nista prejela, prav tako je ni prejel Manssonov predhodnik Christopher Gwilliam.

Nyberg ocenjuje, da so plače vodilnih na DUTB - povprečna plača na DUTB sicer znaša 3500 evrov bruto, skupaj z vodilnimi - glede na slovensko povprečje res visoke, a v primerjavi s plačami vodilnih v irski ali španski slabi banki krepko nižje.

Po Lahovnikovem zakonu bi bile plače še višje

Če bi za DUTB veljal t. i. Lahovnikov zakon, pa bi bile lahko plače vodilnih še višje od sedanjih. Nova merila plače vodilnih v DUTB namreč ne vsebujejo niti 30-odstotnega variabilnega dela, ki ga omogoča Lahovnikov zakon, kar je po Nybergovih ocenah nenavadno in ne omogoča rekrutiranja v tujini.

Nyberg je zavrnil tudi kakršnekoli Manssonove povezave s svetovalno družbo Quartz+Co. Pojasnil je, da je Mansson to družbo zapustil pred prevzemom položaja v DUTB avgusta lani. To so od njega, tako Nyberg, tudi zahtevali neizvršni direktorji. Nyberg je ob tem dodal, da bi brez pomoči družbe Quartz+Co težko vzpostavili DUTB in izplačila tej družbi so bila po njegovih ocenah upravičena.

Pojasnila so očitno v sredo zadovoljila tudi finančnega ministra Dušana Mramorja. Kot je dejal Nyberg, so mu predstavili vse številke in razjasnili zadevo. O kakšnih razrešitvah ni bilo govora, je zatrdil Nyberg, ki tudi ne vidi razloga, da bi odstopil sam. "Ne vidim razloga za odstop. Vse je bilo in je povsem transparentno," je dejal.