Svet

Ugleden turški novinar žrtev organiziranega napada

B.K.
1. 10. 2015, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Napad na uglednega turškega novinarja Ahmeta Hakana je najnovejši znak neznosnega pritiska na medije v Erdoganovi Turčiji.

arhiv

Ahmet Hakan, vidni turški novinar, sodelavec sekularnega časnika Hürriyet in voditelj na televiziji CNN-Turk, je bil pozno v sredo žrtev organiziranega načrtovanega napada, poroča časopis Hürriyet.

Hakan je v sredo zvečer po koncu svoje oddaje odšel iz skupnih prostorov CNN-Turk in Hurriyeta proti domu z voznikom in telesnim stražarjem. Sledil jim je črn avto, iz katerega so pred njegovim domom stopili štirje moški. Eden od napadalcev je zadržal njegovega telesnega stražarja, ostali trije pa so pretepali Hakana. S prizorišča so pobegnili z avtomobilom.

»Vidimo, da je šlo za organiziran, načrtovan napad,« je dejal glavni urednik Hürriyeta Sedat Ergin.

Napad prihaja le nekaj tednov za tem, ko so tožilci začeli s politično motivirano preiskavo proti lastniku časopisa Hürriyet, Doğan Media Group, zaradi domnevne »teroristične propagande.« S to oznako turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in oblasti označijo vsakogar, ki je naklonjen opozicijskim idejam pro-kurdske stranke HDP.

Reuters
Recep Tayyip Erdogan

Prejšnji mesec je žrtev napada bila tudi stavba sekularnega časopisa, ko so se nad njo znesle pro-vladne množice, ki so časopis obtožile simpatiziranja z uporniško Kurdsko delavsko stranko (PKK).

Časopis je sicer tarča kritik predsednika Erdogana, ki se je nad časopis spravil še posebej po izgubi parlamentarne večine na junijskih volitvah.

Erdogan je tako časopisu prekinil možnost prijav na državne razpise, njegove kolumniste pa označil za šarlatane.

Turčiji je pod Erdoganovim vodstvom močno padla stopnja svobode tiska. Trenutno zasedajo 149. mesto od 180 na lestvici svobode tiska, ki jo vodi novinarska organizacija Novinarji brez meja.