Kultura

FOTO: Katarina Čas »okužena« z Ebolo

Nejc Simšič
30. 9. 2015, 18.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Gledališču Glej so premierno odigrali prvo gledališko videoigro Ebola, eksperiment prenašanja okolja videoiger v gledališko okolje, v katerem blesti tudi Katarina Čas.

Mediaspeed

Katarina Čas, Vid Valič, Vid Klemenc, Anže Zevnik in Primož Pirnat so zvezde nove, malce drugačne predstave, v kateri imajo gledalci omejeno število življenj. Gre za prvo gledališko videoigro, v kateri z živimi igralci sodelujejo tudi gledalci s svojimi pametnimi telefoni in tablicami. Avtorja Ebole, Luka Cimprič in Andrej Zupanc, sta navdih za novo predstavo našla pri klasičnih videoigrah, kot je Max Payne – v ospredje svoje predstave sta postavila tajnega agenta Sove, Petra Perčiča. Gledalci s pametnimi telefoni in tablicami protagonista usmerjajo k enemu od mogočih koncev.

Mediaspeed

VELIKO JE IMPROVIZACIJE

Igralec Vid Valič je povedal, da ga je pri predstavi pritegnilo, da mora imeti, podobno kot po načelu improlige, naštudiranih več prizorov, kot jih bo dejansko odigral v enem večeru. Med svojimi liki je izpostavil »dilerja«, ki sega od agresivneža in paranoika do »skuliranega zadetka«. Katarina Čas, ki med drugim nastopa v vlogah policistke in medicinske sestre, je dodala, da so liki v predstavi tipični protagonisti videoiger, agent Perčič pa svojo toplino pokaže prav ob ženskih likih. Gledališka videoigra se tako sprevrže v pustolovščino, v pretepaško različico ali nekaj tretjega.