Svet

Učitelji v hrvaških osnovnih šolah prekinili stavko

G.G.
30. 9. 2015, 18.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hrvaški sindikat učiteljev v osnovnih šolah je danes prekinil stavko, ki so jo začeli prejšnji petek skupaj z ostalimi sindikati učiteljev. Potrdili so, da bodo v četrtek nadaljevali pouk v vseh osnovnih šolah. V sporočilu za javnost so tudi ocenili, da je bila njihova stavka uspešna, ker so opozorili družbo na težave v izobraževalnem sistemu.

STA

Predsednica sindikata Sanda Šprem je v sporočilu izpostavila, da so pokazali, da je njihova služba postavljena na rob družbe ter kako so materialno in statusno degradirani.

Sindikati srednješolskih učiteljev so napovedali, da bodo nadaljevali stavko, dokler vlada ne bo izpolnila njihovih zahtev ali dokler se članstvo ne bo drugače odločilo.

V sindikatu visokega šolstva in znanosti pa izvajajo referendum med članstvo o tem, ali bodo stavko nadaljevali tudi naslednji ponedeljek. Izide internega referenduma naj bi objavili v četrtek.

Šolski sindikati zahtevajo zvišanje plač vseh zaposlenih v izobraževalnem sistemu za štiri odstotke. Vlada je zavrnila njihove zahteve in predlagala nadaljevanje pogovorov s sindikati po parlamentarnih volitvah, ki bodo predvidoma novembra.

Hrvaški minister za znanost, izobraževanje in šport Vedran Mornar je danes znova pozval sindikate k prekinitvi stavke. Po podatkih ministrstva, ki ga vodi Mornar, se je število stavkajočih v znanosti znižalo z več kot 50 odstotkov zaposlenih v petek na tretjino v torek.