Svet

Kaj o ruskih letalskih napadih menita ZDA in Nato?

STA
30. 9. 2015, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ruska podpora sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu "ni konstruktivna", so se v zvezi Nato danes odzvali na odločitev Rusije, da sproži letalske napade v Siriji. Ameriški državni sekretar John Kerry je medtem v pogovoru z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom ocenil, da so ti napadi v nasprotju s prizadevanji za pomiritev razmer v Siriji.

Reuters

Tiskovni predstavnik je v v imenu generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga sporočil, da ruska podpora Asadu "ni konstruktivna", saj je predsednik "del problema". Stoltenberg zato Rusijo poziva, naj "odigra konstruktivno in kooperativno vlogo v boju proti IS".

Predstavniki ameriške administracije so medtem v odzivu na današnjo potezo Moskve poudarili, da ta ne bo vodila v spremembo strategije mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, ki se bori proti džihadistom Islamske države.

Kot je zatrdil tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta John Kirby, bo koalicija nadaljevala z letalskimi napadi na cilje IS v Iraku in Siriji "v skladu z načrti in v podporo naši mednarodni misiji ponižati in uničiti IS".

Kirby je tudi potrdil, da je predstavnik ruskih oblasti v Bagdadu osebje tamkajšnjega veleposlaništva ZDA zjutraj obvestil, da bodo ruska vojaška letala še danes začela izvajati napade na cilje IS v Siriji. Obenem je prosil, naj se ameriška letala v času teh napadov izogibajo sirskemu zračnemu prostoru.

Nek drug neimenovani predstavnik Washingtona pa je pojasnil, da za ZDA to, da jih je Rusija tik pred zdajci seznanila s svojimi načrti, ne zadošča oziroma ni v skladu z obljubo Moskve, da se bosta državi obveščali in usklajevali, tako da ne bi prihajalo do incidentov na terenu v Siriji.

Povedal je še, da je Kerry Lavrovu nezadovoljstvo Washingtona prenesel ob robu splošne razprave 70. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku, ki se ga oba udeležujeta.

Sporočil mu je, da Američani zaradi ruskih načrtov ne bodo spreminjali svojih operacij, ocenil, da poteza Rusije ne prispeva k pomiritvi razmer, ter izpostavil, da se morajo pogovori med stranema s ciljem preprečiti morebitne medsebojne incidente na terenu nemudoma začeti.