Črna kronika

Zaradi ropa in posilstva bo dolgo za rešetkami

tr
30. 9. 2015, 17.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Edis Merdanović je včeraj priznal rop, ki ga je zagrešil lanskega julija. Sodišče mu je za ta očitek izreklo 13 mesecev zapora. Obtoženi je že stari znanec sodišč, lani je bil zaradi roparskega pohoda in posilstva obsojen na 19 let zapora. Ta sodba še ni pravnomočna.

thinkstock

Še eno leto ni minilo od sodbe ljubljanskega okrožnega sodnika, po kateri mora Bošnjak s slovenskim državljanstvom Edis Merdanović za devetnajst let v zapor zaradi ropov, dveh spolnih napadov in posilstva (sodba še ni pravnomočna), že je znova prisluhnil obsodilni sodbi. Sodišče mu je včeraj izreklo 13 mesecev zapora zaradi ropa. Ob upoštevaje starih grehov – petmesečne zaporne kazni zaradi tatvin – mu je na koncu izreklo enotno kazen leto in pet mesecev zapora, poleg tega mora vrniti 140 evrov, kolikor jih je izmaknil.

PRIZNAL ROP

Merdanovića so na sodišče pripeljali iz koprskega pripora. Na naroku je bil jedrnat in kratek. Izjavil je le, da prizna krivdo. Tožilstvo ga je poklicalo na kazensko odgovornost, ker je lanskega 16. julija vstopil v trgovino Ona on na Trubarjevi ulici, z levo roko prodajalko zagrabil za nadlaket, z desnico pa ji pištolo prislonil na vrat in jo potiskal do pulta. Z grožnjo, da jo bo ustrelil, je od nje zahteval denar. Ker se mu je prodajalka upirala, ji je še bolj močno na vrat pritisnil pištolo, nato je pograbi iz blagajne 140 evrov in pobegnil.

ZAHTEVAL ORALNO ZADOVOLJITEV

Omenjena prodajalka jo je odnesla precej dobro v primerjavi s trgovkami in natakaricami, ki si jih je izbral za tarčo v naslednjih treh dneh. Zaradi naslednjih očitkov si je prislužil 19 let zapora. Lanskega 18. julija je v Postojni pristopil do trgovke in ji ponudil 500 evrov v zameno za spolne užitke. Ker mu oškodovanka ni ustregla, jo je potisnil v skladišče in zahteval, da ga oralno zadovolji, ob tem ji je zagrozil s pištolo. Potem je iz blagajne pograbil 285 evrov. Naslednji dan je od natakarice v enem od ljubljanskih lokalov zahteval, da ga oralno zadovolji. Po spolni zadovoljitvi jo je popihal z 80 evri. Dvajsetega julija je na Viču zaparkiral naključno žrtev, vanjo uperil pištolo in ji ukradel 90 evrov iz torbice, nato jo je prisilil, da se je presedla v njegov avtomobil, in jo odpeljal na samoten kraj ter posilil. Istega dne je zavil v enega izmed lokalov v prestolnici. Natakarici je prislonil pištolo na glavo in jo vlekel proti sanitarijam. Ko je ugotovila, da ima v rokah signalno pištolo, je zakričala na ves glas, s čimer ga je pregnala. Čez nekaj ur je na Vrhniki na cesti zagledal novo žrtev, se nad njo fizično znesel in pobegnil. Zatem je znova zavil v lokal, tokrat v Dragomerju, in od natakarice zahteval 200 evrov iz službene denarnice in še 50 evrov iz njene denarnice.