Kultura

Stoječe ovacije za Tomaža Pandurja

Nejc Simšič
23. 9. 2015, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Svetovno znan gledališki režiser Tomaž Pandur je znova postregel s predstavo, ki je le redkokoga med občinstvom pustila ravnodušnega. Priredba legendarnega Fausta je v ljubljanske Križanke privabila mnoge znane obraze, ki so igralcem namenili stoječe ovacije.

Marko Vavpotič

Slovenska upodobitev ene največjih evropskih klasik je na odru združila Igorja Samoborja, ki je upodobil Fausta, Branka Šturbeja v podobi Mefista in Barbaro Cerar v vlogi Mefistove družice.

POPOLNOMA PREMOČENI IGRALCI

Oder ljubljanskih Križank je bil napolnjen z vodo, tako da je igralska zasedba ves čas pravzaprav igrala do gležnjev v vodi. In nad tem so bili prevzeti predvsem obiskovalci, ki so ob nizkih večernih temperaturah zmrzovali za igralsko ekipo na premočenem odru.

V eni od osrednjih vlog smo lahko videli tudi Polono Juh, ki je odigrala Margareto, in Branka Jordana, ki je upodobil Margaretinega brata Valentina. Čeprav Faustova zgodba temelji na srednjeveški legendi o človeku, ki je prodal dušo hudiču, pravzaprav govori o občutkih odtujenosti sodobnega človeka in o njegovi potrebi po razumevanju sebe in sveta v širšem kontekstu, TomažPandur pa je Faustovo legendo preobrazil v intelektualno in čustveno ozračje našega časa ter ustvaril svojo lastno poezijo in resnico.

VES SVET GA HOČE

Na predstavo, v katero so tako režiser kot tudi celotna igralska in produkcijska ekipa vložili ogromno truda, je Tomaž Pandur nadvse ponosen. »Ljubljanskega Fausta smo pregarali. Ustvarili smo predstavo na najvišjem mogočem standardu – scenografskem, kostumografskem, igralskem. In v teh časih je v Sloveniji v kulturi to izjemno težko. Mislim, da je ta Faust poseben tudi po tem, tako da sem res zelo ponosen.« Tomaž je sicer v preteklosti že dvakrat upodobil Fausta – v Mariboru in Madridu. Zdaj pa so si prav Pandurjevega Fausta zaželela še ostala gledališča po svetu, zato bo ekipa že kmalu odpotovala v Mehiko.