Svet

Požrešni podjetnik služi na račun smrtno bolnih!

M.J.
23. 9. 2015, 10.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sodeč po odzivih na družabnih omrežjih je Martin Shkreli, 32-letni izvršni direktor podjetja Turing Pharmaceuticals, trenutno najbolj osovražena oseba v ZDA.

YouTube

Imenovali so ga sociopat, ki je moralno bankrotiral, po mnenju uporabnikov omrežja pa naj bi predstavljal vse, kar je slabega v kapitalizmu. In to sta samo ena izmed komentarjev, s katerimi ga opisujejo.

Ta mladi manager, ljubitelj rap glasbe je čez noč postal tarča številnih kritik na družabnih omrežjih, stvari pa so šle celo tako daleč, da mu grozijo tudi s smrtjo. Njegovo podjetje je novico, da je odkupilo pravice za izdelavo zdravila Daraprim, sporočilo pred nedavnim. Zdravilo so začeli proizvajati v sredini 50. let prejšnjega stoletja, uporabljajo pa ga ljudje s slabim imunskim sistemom, kot so tisti oboleli za Aidsom. Do nedavnega je tableta stala 13,5 dolarja.

YouTube

Shkreli pa je tisti, ki je objavil, da je prišlo do podražitve tablet in da nova cena znaša neverjetnih 750 dolarjev, kar je več kot 5000 odstotna podražitev. Javnost pa je še dodatno razburilo njegovo bahanje po družabnih omrežjih. Bes na družabnih omrežjih pa je bil celo tako velik, da se je Shkreli odločil ceno spustiti na »razumno raven«.

Nova priložnost

Podjetje Turing Pharmaceuticals je bilo osnovano letošnjega februarja, potem ko so Shkrelija izločili iz podjetja Retrophin. Cilji podjetja naj bi bili fokusiranje ma zdravljenje resnih bolezni. »Mi smo osredotočeni pomagati pacientom, ki nimajo izbire zdravil,« je zapisano na straneh Turinga. Podjetje ima samo dva proizvoda na tržišču, Daraprim in Vecamyl, zdravilo za povišan krvni tlak.

Shkreli je dejal, da je cena Daraprima poskočila zato, ker gre za visoko specializirano zdravilo. Zdravilo je primerjal z aston martinom, ki se je v preteklosti prodajal po ceni kolesa. Dodaten profit, vsaj tako je dejal, pa na bi se uporabil za izboljšanje 62 let starega zdravila.

»Odločili smo se, da ceno Daraprima spustimo do te cene, da bo podjetje še vedno ustvarjalo dobiček, toda zelo majhen. Mislim, da bode te spremembe dobrodošle,« je dejal.