Svet

Tovornjakarji na srbsko-hrvaški meji blokirali mejni prehod

STA/G.G.
23. 9. 2015, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Promet na največjem cestnem prehodu med Hrvaško in Srbijo so v torek na srbski strani meje blokirali vozniki tovornjakov, ki so bili nezadovoljni z odločitvijo hrvaške vlade, da bodo v državo spustili samo tovornjake s hitro pokvarljivim blagom. Potniški promet so potem preusmerjali na mejni prehod Tovarnik, tovorni pa tudi v BiH.

STA
Na meji med Srbijo in Hrvaško so bile dolge kolone tovornjakov.

Poleg avtomobilov in avtobusov so v Tovarnik preusmerili tudi tovornjake z največjo dovoljeno maso do 7,5 tone. Ostale tovornjake pošiljajo čez mejne prehode z BiH. Na mejnem prehodu Bajakovo je na izhodu s Hrvaške devetkilometrska kolona tovornjakov, je danes poročal hrvaški avto klub.

Ostalih šest hrvaških mejnih prehodov s Srbijo je zaprtih od minulega tedna, ko je Hrvaška odločila, da bo na ta način skušala prisiliti Srbijo, da del beguncev in migrantov preusmeri na mejo z Madžarsko. Kolone beguncev in migrantov sicer tudi danes še naprej prihajajo mimo mejnih prehodov iz Srbije na Hrvaško.

Pogovarjala sta se, nista pa se dogovorila

O stanju na meji sta se v sredo po telefonu približno 45 minut pogovarjala premierja Hrvaške in Srbije Zoran Milanović in Aleksandar Vučić, a konkretnega dogovora nista dosegla. Vučić je v torek zagrozil s protiukrepi proti Hrvaški, kot je suspenz določenih trgovskih sporazumov, ki bi močno prizadeli hrvaško gospodarstvo.

Milanović je ocenil, da Srbija tega ne bo storila, ker bi morebitni srbski ukrepi proti Zagrebu pomenili tudi ukrepe proti Bruslju. Kot je dodal, je Srbiji ponudil tudi avtobuse za prevoz migrantov s srbsko-makedonske meje na srbsko-madžarsko mejo, saj je Vučić dejal, da nimajo nobenega nadzora nad premiki migrantov čez Srbijo.

"Sem med tistimi na Hrvaškem, ki imajo zelo visok prag strpnosti do Srbije in bom takšen ostal tudi v prihodnje, a red mora biti. Srbija mora začeti delovati kot država," je v torek zvečer v Zagrebu dejal Milanović. Izrazil je tudi pričakovanje, da bo Srbija začela sodelovati pri reševanju begunske krize.