Kultura

V Portorožu bodo podelili filmske vesne

STA/ mv
13. 9. 2014, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Portorožu bodo na današnji zaključni prireditvi 17. Festivala slovenskega filma (FSF) podelili vesne za najboljše slovenske filmske dosežke v zadnjem letu. Med drugim se za nagrade potegovalo osem celovečercev, pet igranih in trije dokumentarci.

Wikipedia

Na festivalu, ki bo potekal še v nedeljo, se je v uradnem programu predstavilo 71 filmov. V kategoriji igranih celovečernih filmov so prvenec Blaža Završnika Pot v raj, Drevo Sonje Prosenc, Avtošola Janeza Burgerja, Inferno Vinka Möderndorferja in koprodukcija Barbari/Varvari Ivana Ikića. Med celovečernimi dokumentarci se bodo za vesno potegovali Boj za Siniše Gačića, Kaj pa Mojca? Urše Menart ter koprodukcijski Ples z Marijo Ivana Gergoleta.

Žirijo letošnjega festivala sestavljajo lanska dobitnika vesen Špela Čadež, ki je z Bolesom prejela nagrado za najboljši kratki film, in Rok Biček, ki jo je z Razrednim sovražnikom pobral v kategoriji celovečercev, scenografka Katja Šoltes, dolgoletni selektor filmov pri RTV Slovenija Matjaž Zajec ter predsednik umetniškega odbora filmskega festivala v Pulju Hrvoje Pukšec.

Prvič se za vesne, ki jih bo podeljeval Boštjan Narat iz zasedbe Katalena, v samostojni kategoriji potegujejo tudi eksperimentalni filmi.

Ob glavnem filmskem programu so filme predvajali tudi v Avtonomnem filmskem pristanu v Prostoru za sodobno umetnost Monfort. Tam je bil na ogled nabor filmov iz sodobne domače produkcije, ki se niso uvrstili v glavni program festivala, a so po oceni organizatorjev kljub temu vredni ogleda.

Na festivalu so pozornost namenili tudi filmski vzgoji ter pogovorom in delavnicam v strokovnem programu. Med drugim so se udeleženci strokovnega programa lahko seznanili z mednarodnim producentskim usposabljanjem ter s problematiko visokošolskega izobraževanja na področju filma in avdiovizualnih dejavnosti v Sloveniji.

Za glasbo so leto poleg Katalene v nekdanjem skladišču soli na promenadi med Portorožem in Bernardinom med drugim poskrbeli tudi Repetitor in Fake orchestra.

Prejemnica letošnje Badjurove nagrade za življenjsko delo, ki jo podeljujejo od leta 1995, je Hanna Preuss.