Kultura

150 let Sokolovstva v Sloveniji

M.J.
10. 2. 2014, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V ponedeljek, 10. februarja 2014, se bo ob 16. uri v preddverju Državnega sveta Republike Slovenije (Šubičeva 4, Ljubljana) odvila zanimiva otvoritev razstave »150 let SOKOLSTVA v Sloveniji«.

Sokoli aktivno doprinašajo k razvoju moderne telesnovzgojne ideje ter nasploh k temelju oblikovanja telesnovzgojnega in telesnokulturnega civilnodružbenega življenja na Slovenskem že vse od leta 1836.

Razstava nas bo tako popeljala skozi zgodovino sokolstva, predstavljeni pa bodo tudi dosežki naših največjih telovadcev, ki so navduševali na številnih olimpijskih igrah, svetovnih prvenstvih in drugih tekmovanjih. Saj se spomnite, kako smo držali pesti in se veselili z Leonom Štukljem in Mirom Cerarjem, kajne?

Sokoli imajo veliko za povedati Slovencem, zato vas vabimo, da se nam pridružite na razstavi ob njihovi 150-letnici. Organizatorja razstave 150 let SOKOLSTVA v Sloveniji sta sokolska zveza Slovenije in Državni svet Republike Slovenije, avtor razstave pa je prof. dr. Ivan Čuk. Pri organizaciji pestre razstave pa so pomagali tudi Športno društvo Narodni dom, Narodni muzej Slovenije, Arhiv Republike Slovenije, Olimpijski komite Slovenije – Zveza športnih zvez. Zavod za šport RS Planica - Muzej športa, Fakulteta za šport, Univerza v Ljubljani in Študentski dom Ljubljana.Ponedeljkovo razstavo pa bomo z javno razpravo z Vseslovensko Sokolsko akademijo v Ljubljani nadaljevali v četrtek, 27. februarja v DS RS ob 9.30, ponovili pa jo bomo tudi ob 18. uri.