Kultura

Poslovila se je igralka Milena Muhič

STA / J. P.
10. 2. 2014, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V 77. letu starosti je umrla igralka Milena Muhič. Bila je članica Drame SNG Maribor, kjer je bila pogosto nosilka repertoarja, nastopala pa je tudi v filmih in televizijskih nadaljevankah. Za svoje gledališko poustvarjanje je leta 1993 prejela Borštnikov prstan, danes poroča Večer.

Mediaspeed

Milena Muhič je po študiju na AGRFT leta 1964 postala članica mariborske Drame, ki ji je ostala zvesta do upokojitve. Bila je izrazito karakterna igralka, najprepričljivejša v komedijskih vlogah in vlogah preprostih žensk.

Prejela je vsa pomembna nacionalna priznanja: leta 1975 Severjevo nagrado, leta 1976 nagrado Prešernovega sklada, leta 1973 Borštnikovo nagrado in leta 1993 Borštnikov prstan.

Med njene najpomembnejše vloge sodijo: Francka in Lojzka v Cankarjevih dramah Kralj na Betajnovi in Hlapci, Mira v Hiengovem Izgubljenem sinu, Laura Lenbach v Krleževi igri Gospoda Glembajevi, Gertruda v Shakespearovem Hamletu, Klitajmnestra v Ajshilovi Oresteji.

V komedijah je bila zlasti uspešna kot Kremžarjeva v Partljičevih delih Ščukepani in O, ne, ščuke pa ne ter Linhartovka in Micka v Kreftovih Kranjskih komedijantih. Občinstvu se je priljubila tudi z monodramo Lizika Milenka Vučetića, piše v velikem slovenskem biografskem leksikonu Osebnosti.