Huawei je svoj lastni operacijski sistem Harmony OS predstavil prejšnji teden. Vodstvo je takrat poudarilo, da je koncern kadarkoli pripravljen, da v svojih telefonih z njim nadomesti Googlov operacijski sistem Android.

Kitajski družbi grozi izguba dostopa do Androida, ker jo je ameriški predsednik Donald Trump zaradi varnostnih pomislekov uvrstil na črni seznam. Prepoved dostopa do Androida je zaenkrat zamrznjena do konca avgusta, kako se bodo zadeve odvijale naprej, pa še ni znano.

Pri Huaweiju so povedali, da bo Harmony OS postopoma nameščen na vseh vrstah povezljivih naprav, vključno s pametnimi urami, pametnimi zasloni, sistemi v vozilih in pametnimi zvočniki. Zasnovan je tako kot Googlov sistem, torej kot platforma z odprto kodo in dostopen za vse. "Želimo uveljaviti globalni operacijski sistem, ki ga ne bo uporabljal le Huawei," je na predstavitvi dejal vodja proizvodnje izdelkov za potrošnike Richard Yu.

Predsednik Huaweijeve hčerinske družbe Honor George Zhao je na predstavitvi novega televizorja znamke Honor Vision dejal, da ne gre le za domač zabavni center, pač pa služi tudi kot center za izmenjavo informacij, nadzorni center za upravljanje in center za interakcijo z več napravami.