Zločin na avtobusu št. 14

Med poskusom uboja bivše je bil prišteven, čeprav je dan prej spil več kot 10 piv in jedel tablete

J.V./STA
14. 6. 2024, 10.40
Posodobljeno: 14. 6. 2024, 10.44
Deli članek:

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so v četrtek z zaslišanjem sodnega izvedenca nadaljevali sojenje Benjaminu Miheliču, ki ga obtožnica bremeni, da je na ljubljanskem mestnem avtobusu februarja zabodel nekdanjo partnerko. Izvedenka je ocenila, da je bil 43-letni Mihelič v usodnih trenutkih prišteven.

Sašo Švigelj
Do napada je prišlo na avtobusu številka 14.

Mihelič, ki krivde ne priznava, je po poročanju Dnevnika na sodišču zatrdil, da partnerke ni nameraval ubiti. Zakaj je planil nanjo, ni vedel. Po njegovih besedah ji je sledil na mestni avtobus številka 14 zato, da bi jo prepričal, naj se vrne k njemu.

Povedal je, da je dan pred napadom spil več kot deset steklenic piva, zvečer pa vzel še tablete, ki mu jih je zaradi nespečnosti predpisala psihiatrinja. Kljub temu je psihiatrična sodna izvedenka Ilonka Vučko Miklavčič v pričanju na sodišču ocenila, da je bil v času kaznivega dejanja prišteven. Sposobnost razumeti, kaj počne, in zmožnost, da svoje početje tudi obvladuje, je bila sicer zmanjšana, vendar ne bistveno, je povedala.

Pooblaščenec Miheličeve nekdanje partnerke je sodišču na naroku predal premoženjsko pravni zahtevek, s katerim od obtoženega zaradi poškodb terja 38.500 evrov. Med odmorom sta odvetnika obeh povedala, da je možen skupen dogovor.