Stipe Drviš

Legendarni hrvaški boksar jedel zaščitene školjke, zdaj ga preiskuje policija, grozi mu do 5 let zapora

J.V.
13. 6. 2024, 16.35
Posodobljeno: 13. 6. 2024, 16.54
Deli članek:

Morski datlji, ali "prstaci", kot jih pozna veliko ljudi, so zaradi svojega izredno okusnega mesa ena od najbolj cenjenih školjk. Nekdaj so bili prestižna ponudba obmorskih restavracij. Nabiranje in prodaja teh školjk je v veliki večini Evrope danes prepovedana.

Instagram
Stipe Drviš

Stipe Drviš, večkratni hrvaški in evropski boksarski prvak ter olimpijec, je na družbenih omrežjih objavil posnetek, na katerem si je s prijatelji privoščil zaščitene školjke, morske datlje, zaradi česar ga zdaj preiskuje policija, poroča Morski.hr.

Na Hrvaškem od leta 1995 velja prepoved ribolova morskih datljev (Lithophaga lithophaga), prepovedan je izvoz in promet z njimi, po zakonu o ribištvu je za kršitelje predvidena kazen od pol leta do petih let zapora. Vendar je "trgovina" z njimi še kako živa, v številnih hrvaških restavracijah pa jih še vedno strežejo "pod mizo" - če ocenijo, da ste zaupanja vredni.

Posnetek naj bi nastal v eni od restavracij na območju Makarske, vendar ni jasno, kateri. Ker je Drviš objavil tudi posnetek izleta na plažo, iz katerega je razviden hotel Osejava, so novinarji povprašali, če je Drviš njihov gost, a so jim zagotovili, da legendarnega boksarja ne gostijo v hotelu. Zagotovili so tudi, da morskih datljev ne strežejo.

Morski datlji, ali "prstaci", kot jih pozna veliko ljudi, so zaradi svojega izredno okusnega mesa ena od najbolj cenjenih školjk. Nekdaj so bili prestižna ponudba obmorskih restavracij. Nabiranje in prodaja teh školjk je v veliki večini Evrope danes prepovedana, razen v Bosni in Hercegovini, kjer je nabiranje še vedno dovoljeno. Kilogram morskih datljev v BiH stane približno 50 evrov, za porcijo v restavraciji pa je treba odšteti od 20 do 25 evrov.

Wikipedia
Morske datlje (Lithophaga lithophaga) v številnih restavracijah ob Jadranu še postrežejo "pod mizo" - če ocenijo, da ste zaupanja vredni.