Luka Koper

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Danijel Cek
18. 4. 2024, 20.39
Deli članek:

Pred dvema tednoma so uslužbenci koprskega finančnega urada v pristanišču odkrili sumljiv zabojnik iz Turčije, ga pregledali s skenerjem in v njem odkrili 1050 kartonov neprijavljenih cigaret. Skoraj 15,5 tone cigaret je bilo najverjetneje namenjenih na evropski črni trg, tako bi prodajalci evropski proračun prikrajšali za skoraj dva milijona evrov. Z zadevo se ukvarjajo tudi kriminalisti.

Finančna uprava
Cigareti turške znamke so bili pristni, le uvoznik jih je hotel v Evropsko unijo pretihotapiti brez plačila davkov in trošarine.

Pred dvema tednoma, v sredo, 3. aprila, so uslužbenci finančnega urada v koprskem pristanišču pripeljali pod skener sumljiv zabojnik in ga pregledali.

Namesto škatel, v katerih bi morale biti žaluzije, rolete in zavese, so že na skenerju zagledali značilne škatle za tobačne izdelke. Na podlagi teh ugotovitev so zabojnik odprli in v njem našli 1050 škatel, v njih pa 10.500.000 kosov ali natanko 15.435 kilogramov cigaret turške blagovne znamke.

Ker je češko podjetje, ki je bilo uvoznik blaga iz Turčije v Evropsko unijo, prijavilo rolete, žaluzije in zavese, je bilo takoj jasno, da gre za izogibanje plačilu visoke trošarine, ki velja za alkohol in tobačne izdelke. Po ugotovitvah koprskih finančnikov bi prodajalci, če bi jim cigarete uspelo prodati na črnem trgu, evropski proračun oškodovali za skoraj dva milijona evrov.

Finančna uprava
Namesto žaluzij, rolet in zaves so bile v zabojniku cigarete.

Cariniki so se najprej osredotočili na vprašanje, ali gre za ponaredke ali izvirne cigarete proizvajalca. Če bi namreč odkrili, da gre za ponaredke, bi o najdbi obvestili imetnika pravic, v tem primeru turško blagovno znamko, kasneje pa bi cigarete namenili za uničenje. Ker pa gre za originalne izdelke, pri katerih se je hotel uvoznik le izogniti plačilu vseh dajatev in trošarin, bodo cigarete zasegli in jih kasneje prodali na javni dražbi. S cigaretami bo tako zaslužila naša država, ne tihotapci.

Po mnenju poznavalcev je več dejavnikov odločalo o tem, da so se odločili za podrobnejši pregled. Češki uvoznik naj bi se prvič pojavil v Kopru, škatle so bile bistveno drugačne od škatel, v katerih hranijo rolete in žaluzije, pa tudi razlika v teži je bila občutna. Cigarete so namreč veliko lažje od žaluzij. Po zaključku vseh postopkov čaka češko podjetje kazen za prekršek, dogodek preiskujejo tudi koprski kriminalisti. Po besedah tiskovne predstavnice koprske policijske uprave Anite Leskovec bodo kriminalisti počakali na ugotovitve finančnikov, nato pa ugotavljali tudi morebitne znake za pregon zaradi kaznivega dejanja.