Izločitev sodnice

Se bo sojenje zaradi izsiljevanja in ugrabitve Izolana moralo začeti znova?

Sijan Pretnar
8. 4. 2024, 21.45
Deli članek:

Na koprskem okrožnem sodišču bi se moralo nadaljevati sojenje zaradi lanske ugrabitve in izsiljevanja Izolana, a je predsednica senata po predlogu obrambe za izločitev senata obravnavo prekinila in preložila. Odvetnik Renato Dukič je namreč ugotovil, da so na prejšnji obravnavi prebrali listino, ki jo je sodnica pred sojenjem izločila.

Sijan Pretnar
Gera Mladenov krivde za ugrabitev in izsiljevanje ne priznava.

Za nadaljevanje obravnave je bilo predvideno nadaljevanje zaslišanja Dejana K., Izolana, ki naj bi ga daljše časovno obdobje za večje zneske izsiljevala obtoženi Gera Mladenov in Slavko Dimitrijević, Mladenov pa naj bi ga januarja lani z neznanim sostorilcem tudi ugrabil. Zaslišanje Dejana K. bi tako kot že dvakrat do zdaj potekalo na daljavo, prek videopovezave iz druge sobe koprskega okrožnega sodišča, vendar je bilo kmalu jasno, da zaslišanja ne bo.

Obramba: v spisu je ostal nezakonit dokaz

Odvetnik Renato Dukič, ki zagovarja Mladenova, je namreč predlagal izločitev predsednice senata Tatjane Pavlovec, sodnika Julijana Glavine in še treh sodnikov porotnikov, ki so se – kot je ugotovil po zadnji obravnavi – seznanili z nezakonitim dokazom, z vsebino, ki je bila že izločena iz spisa. Na zadnji obravnavi so med drugim prebirali listine v sodnem spisu, med katerimi je bilo tudi poročilo o tajnem opazovanju. Prav ta listina je bila med tistimi, ki jih je sodnica po lanskem predobravnavnem naroku izločila iz sodnega spisa. Izločitev listin, ki so bile po njegovih ugotovitvah nezakonite, je predlagal prav odvetnik Dukič.

Sodnica Tatjana Pavlovec ga je vprašala, zakaj na to ni opozoril že na prejšnji obravnavi, ko so listino brali, odvetnik pa ji je odgovoril, da je moral najprej preveriti, enaka listina v dveh izvodih je bila očitno v različnih zvezkih sodnega spisa. Izločitev je predlagal takoj, ko je bilo to mogoče, je dodal. Sodnica je obravnavo prekinila in po premoru napovedala, da bo o predlogu obrambe odločila predsednica sodišča Samanta Nusdorfer. Če ne bo nobenih sprememb, se bo sojenje nadaljevalo v začetku maja.

P.N.
Če bo predlog za izločitev zavrnjen, se bo sojenje nadaljevalo v začetku maja.

Zgodba, zaradi katere sta Mladenov – ki je od januarja lani v priporu – in Dimitrijević sedla na zatožno klop, sega v leto 2021. Izolan Dejan K. naj bi Mladenova prosil za pomoč pri reševanju neporavnanih računov, ki naj bi jih imel z nekdanjim poslovnim partnerjem v Italiji. Ta naj bi podjetje oškodoval za več kot milijon evrov. Mladenov mu je obljubil pomoč, pri tem pa mu je rekel, da tega ne bo mogel opraviti sam. Izolan s tem ni hotel imeti težav, zato mu je naročil, da ne sme biti nobenega nasilja. V Italijo sta z Mladenovom šla še Slavko Dimitrijević in neki Nikola.

Ko je Dejan K. v Italiji videl, da se ne držijo dogovora, se je vrnil v Slovenijo. Kmalu zatem naj bi ga začeli izsiljevati in mu groziti. Med enim od prvih srečanj naj bi mu trojica grozila s pištolami, zahtevali naj bi več kot sto tisoč evrov. Izolan jim je nekaj denarja izročil, a so zahtevali še več. Prestrašen je odšel h kriminalistom in prosil za zaščito.

Med vožnjo stisnil panik tipko

Sredi lanskega januarja pa naj bi Mladenov skupaj z neznanim moškim Dejana K. ugrabil. Na parkirišču v Izoli naj bi ga pred sodelavko in stranko porinil v črnega porsche cayenna in odpeljal. Izolan je v avtu stisnil tipko SOS na GPS-napravi, ki mu jo je dal detektiv.

PU Murska Sobota
Pred dobrim letom naj bi obtoženi Gera Mladenov v svojega črnega porscheja porinil Dejana K. in ga najprej odpeljal proti Rižani, nato pa že v spremstvu številnih policistov proti Italiji.

Med prvim postankom blizu Dekanov je Mladenov začel pretepati Dejana K., našel mu je tudi solzivec in GPS-napravo, ki jo je vrgel v travo. Pretepanje z grožnjami in zahtevami po denarju se je po Izolanovih besedah nadaljevalo tudi med drugim postankom. Ko so znova sedli v avto in se peljali od Rižane proti Dekanom, je policijska patrulja opazila njihovo vozilo in začel se je divji beg proti Bertokom ter nato nazaj proti Italiji. Mladenov je blizu meje, pri igralnici Carnevale, iz avta najprej izpustil pajdaša, kmalu zatem pa še Izolana. Ker je zapeljal na gozdno pot, ni imel več izhoda, z dvignjenimi rokami se je končal tudi njegov beg.

Obtoženi: Rešil sem ga dobrih batin

Obtožena sta do zdaj že zanikala očitke tožilstva. Mladenov je na eni od prejšnjih obravnav opisoval odnose z Izolanom. Povedal je, da je že od leta 2020 skrbel za varovanje Dejana K., nato pa je Izolan prav zato v svojem računovodskem podjetju zaposlil še Dimitrijevića. Povedal je, da je bil Dejan K. že pred novim letom 2020 tako prestrašen, da so njegovi prijatelji spali v avtu pred njegovo hišo. »Rešil sem ga dobrih batin,« je med drugim povedal Mladenov. Po njegovih besedah je bil Izolan dolžan veliko ljudem, pa tudi njemu. Obljubljal je, da mu bo plačal ure in delo, pa čoln in stanovanje, a obtoženi trdi, da je ostal praznih rok.

Glede dolga, ki naj bi ga do Izolana imel njegov nekdanji italijanski partner, pa je Mladenov povedal drugačno zgodbo. Posel naj bi po njegovih besedah uničil Dejan K. »Ta gospod je bil zanj zlata kokoš ... na njegov račun je dobro služil,« je nadaljeval in Izolanu očital, da laže.