Humanitarna katastrofa

Datum izraelskega napada na Rafo določen kljub svarilom ZDA

J.V./STA
8. 4. 2024, 20.20
Posodobljeno: 8. 4. 2024, 20.24
Deli članek:

Datum za izraelsko vojaško operacijo v Rafi na skrajnem jugu Gaze je določen, je danes sporočil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Podrobnosti ni podal, je pa poudaril, da izraelska zmaga nad Hamasom zahteva vstop vojske v omenjeno mesto in uničenje borcev gibanja.

Profimedia

Po besedah izraelskega premierja si Izrael nenehno prizadeva za dosego svojih ciljev, tudi v okviru pogovorov o prekinitvi ognja v Kairu. Ponovil je, da sta prioriteti uničenje palestinskega islamističnega gibanja Hamas in izpustitev preostalih talcev, ki jih je gibanje zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra, poročajo izraelski mediji. "Ta zmaga zahteva vstop v Rafo in eliminacijo tamkajšnjih terorističnih bataljonov. To se bo zgodilo - datum je določen," je dejal Netanjahu, a podrobnosti ni podal. ZDA so v odzivu sporočile, da še vedno nasprotujejo ofenzivi, saj da bi imela ta "izjemno škodljiv učinek na civiliste" v mestu. Po besedah tiskovnega predstavnika State Departmenta pa bi na koncu škodila tudi varnosti Izraela.

Zadnji večji kraj v Gazi, kamor izraelska vojska še ni vstopila

V nedeljo so se izraelske sile začele umikati iz mesta Han Junis na jugu Gaze, kar naj bi bil del priprav izraelske vojske na prihodnje misije, vključno z dolgo načrtovano kopensko ofenzivo v Rafi. V mesto na skrajnem jugu enklave se je pred nasiljem iz drugih delov Gaze zateklo okoli 1,5 milijona Palestincev. Velik del mednarodne skupnosti na čelu z ZDA že dalj časa Izrael poziva, naj operacije v Rafi ne izvede, zlasti ne brez ustreznega načrta za zaščito civilistov. Mesto je sicer zadnji večji kraj v Gazi, kamor izraelska vojska še ni vstopila. Humanitarne razmere v enklavi se zaradi ofenzive vztrajno slabšajo, skrbi pa sproža tudi zaostritev razmer v širši regiji. Številne države in mednarodne organizacije že dolgo pozivajo k prekinitvi ognja, a se ta, z izjemo tedenskega premora sredi novembra, še ni uresničila.