Nove sledi

Sedmi dan iskanja deklice Danke, išče jo vsa Evropa. "Ena stvar je nelogična"

D.K.
1. 4. 2024, 09.36
Posodobljeno: 1. 4. 2024, 12.58
Deli članek:

V Srbiji so še vedno v strahu za malo Danko. Teče namreč sedmi dan, odkar je izginila. V nedeljo so sicer policisti pridobili nove sledi, ki vodijo na Dunaj, pri preverjanju informacij pa jim pomagajo tudi avstrijski policisti in Interpol. V iskanje so se vključili tudi Romuni.

Interpol
Pogrešana je še ne dve leti stara Danka Ilić

Iskanje deklice Danke Ilić, ki je v Banjskem polju pri Boru izginila neznano kam minuli torek, se nadaljuje tudi danes. Kot poročajo tuji mediji, jo avstrijska policija že išče, poleg deklice pa iščejo tudi ženske s posnetka, za katere sumijo, da so državljanke Romunije. Srbska policija pa je Europolu posredovala vse podatke in sam video, ki ga je posnel srbski državljan, živeč na Dunaju. Kriminalistična služba pokrajine Dunaj je namreč pojasnila, da je mimoidoči v prisotnosti dveh žensk opazil dekle, ki je videti kot Danka, Interpol pa je za dekletom razpisal rumeno tiralico.

Srbski državljan, ki živi na Dunaju, je, kot trdi, 30. marca okoli 20. ure na tramvajski postaji v središču mesta zagledal dekle, ki je v spremstvu dveh žensk izginilo v Srbiji. V zvezi s tem se je obrnil na srbske oblasti, ki so za pomoč pri preiskavi zaprosile dunajsko policijo.

Pričo so zaslišali in posneli, srbsko veleposlaništvo na Dunaju pa je državljane pozvalo, naj, če deklico prepoznajo, takoj obvestijo srbsko ali avstrijsko policijo. "Moškega smo zaslišali. Ugotavljamo vse okoliščine, pa tudi, ali gre res za pogrešano deklico iz Srbije," poudarjajo na avstrijski policiji, poroča Blic. 

Kot poroča Kurir, so se v iskanje male danke vključili tudi Romuni, ki živijo na Dunaju, in sicer z namenom, da bi ženske s posnetka čim prej identificirali in našli. Ob tem omenjen portal še piše, da gre za lokacijo, kjer je dnevno veliko ljudi in je pod video nadzorom.

"Čeprav ni nedvomno ugotovljeno, ali je dekle s posnetka Danka, je treba podrobno preveriti vsako sled in zaslišati vse, ki imajo s tem karkoli opraviti. Poudarek bi moral še vedno ostati na materi kot edini priči izginotja deklice, opazovati njene reakcije, izluščiti morebitne informacije in uporabiti kakršno koli pomoč in informacije. Gre za dveletnega otroka, takega otroka bi bilo zelo težko odpeljati čez mejo brez soglasja staršev, podrobnih pregledov in papirjev. Zato je treba raziskati, ali je bilo vse pripravljeno vnaprej, z ali brez vednosti nekoga iz družine," je za Kurir povedal direktor Inštituta za nacionalno in mednarodno varnost Darko Trifunović. Ob tem je poudaril, da je zdaj zelo pomembno mednarodno policijsko sodelovanje, pa tudi vključevanje srbskega veleposlaništva v Avstriji.

Ob tem pa je Saša Božinović, Srb z Dunaja, predsednik Srbskega kulturnega centra v tem mestu, opozoril na eno nelogičnost v posnetku, ki se je pojavil včeraj in prikazuje deklico. Glede na odzive teh žensk je čudno, da otrok ni v vozičku. Pri nas se noben otrok ne pelje brez vozička in matere otrok ne pustijo hoditi po postaji, na to nelogičnost so opozorile vse mamice iz našega centra, je dejal Božinović, poroča Blic.

Policija opravila več razgovorov s starši pogrešane in zaslišala več prič

Spomnimo, da je mala Danka Ilić pogrešana od 26. marca od okoli 13.45. Po besedah ​​mame Ivane Ilić je deklica izginila, ko je šla do avta svojemu triletnemu sinu iskati vodo. Od tistega trenutka naprej se je za deklico izgubila vsaka sled. Danka je bila na dan izginotja oblečena v vijolično trenirko, olivno zeleno jakno in črne športne copate, lase pa je imela spete v čop.

30-letni Miloš in 25-letna Ivana Ilić, oče in mati Danke Ilić, sta bila na policijski postaji zaslišana že večkrat. Prav tako je pogovore z njima opravila socialna služba. Posebej pomemben del preiskave je ravno mati Ivana Ilić, saj je bila edina z deklico v usodnih trenutkih in tako rekoč zadnja, ki je pred izginotjem videla svojo hčer. Tožilstvo je odredilo tudi forenzično preiskavo njenega mobilnega telefona.Prvi del iskanja je pokazal, da ni šlo za naključno izginotje otroka. Drugi del iskanja je zdaj osredotočen in je veliko resnejši, v smislu zbiranja podatkov o tem, kaj bi lahko bil motiv izginotja, o čemer si lahko več preberete tukaj.