Strožja zakonodaja

39-letni voznik v Avstriji krepko prekoračil hitrost in ostal brez avtomobila

D.K.
27. 3. 2024, 09.07
Posodobljeno: 27. 3. 2024, 09.38
Deli članek:

V Avstriji so policisti 39-letniku, ki je skozi Eisenerz vozil s 95 km/h, zasegli avto.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Na avstrijskem Štajerskem so prvič po uveljavitvi strožje zakonodaje na področju cestno prometnih predpisov začasno odvzeli osebno vozilo zaradi hujše prekoračitve hitrosti. 

V torek brez vozila ostal 39-letni Madžar

Včeraj v zgodnjih popoldanskih urah je patrulja policijske postaje Eisenerz izvajala redne kontrole prometa in ujela prehitrega voznika. Policisti so na območju Hieflauer Strasse opazili voznika avtomobila, ki je sprva vozil s hitrostjo 52 km/h v območju, kjer je predpisana omejitev 30 km/h. Kmalu zatem je moški pospešil svoje vozilo do 95 km/h, pri čemer so policisti limuzino s 150 konjskimi močmi ujeli na radar, poroča Kleine Zeitung.

Policisti so nato voznika zasledovali do bližnjega parkirišča pri enem od trgovskih centrov, kjer so opravili kontrolo voznika in vozila 39-letnega Madžara iz okraja Leoben. Moški je kršitev  priznal, vendar ni vedel, kako hitro je dejansko vozil. Kot so še zapisali policisti, alkotest ni pokazal prisotnosti alkohola. Okrajno sodišče Leoben (BH) pa je odredilo začasni zaseg avtomobila. Vozilo so odpeljali, prav tako so 39-letniku začasno odvzeli vozniško dovoljenje. 

Avstrija zaostrila kazni za prehitre voznike

V Avstriji so namreč s 1. marcem začela veljati strožja pravila za prehitre voznike. Tistim, ki bodo omejitev hitrosti prekoračili za najmanj 80 kilometrov na uro v naselju ali najmanj 90 kilometrov na uro zunaj naselja, bodo vozilo lahko zasegli in prodali na dražbi.

Če je bil voznik v preteklosti že kaznovan zaradi hitre vožnje, na primer zaradi udeležbe na nezakonitih avtomobilskih dirkah, mu bodo avtomobil lahko zasegli že ob prekoračitvi omejitve hitrosti za več kot 60 kilometrov na uro v naseljih in 70 kilometrov na uro zunaj naselij. Avstrija s tem ukrepom sledi sosednjima Italiji in Švici.