Poskus ustrahovanja?

Je z obema molotovkama ciljal hišo koprske državne tožlke?

G.G.
1. 3. 2024, 15.47
Posodobljeno: 1. 3. 2024, 15.55
Deli članek:

Policisti se ubadajo s primerom lučanja molotovk v dvostanovanjsko hišo v Kopru, v kateri živi tudi državna tožilka.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Na hišo, v kateri živi državna tožilka, ki je zaposlena na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, je nekdo v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah odvrgel steklenici z bencinom, t. i. molotovki. Policija je doslej ugotovila, da je še neznana oseba proti dvostanovanjski hiši zalučala molotovki. Ena je zadela kovinsko ograjo balkona v prvem nadstropju večstanovanjske hiše in povzročila požar na oknu oškodovanca. Druga pa je pristala na vrtu tožilkinega stanovanja in ni povzročila premoženjske škode. Čeprav se na prvo žogo zdi, da bi lahko šlo za maščevanja tožilki zaradi njenega dela, kar se ne bi zgodilo prvič v Sloveniji ali drugje po svetu, pa policija zaenkrat ni mogla potrditi, da je, kot so zapisali, »dejanje storilca povezano z opravljanjem funkcije državne tožilke ali iz razloga maščevanja v povezavi z opravljanjem njenega dela.« Preiskava še poteka.

»Policija v vsakem primeru, takoj in dosledno preveri obstoj dejanske grožnje in resnost grožnje. Pri resnosti grožnje, ne glede na vrsto žrtve oz. oškodovanca, ocenjuje, ali je izrečena grožnja izvršljiva, ali je storilec sposoben izvršiti grožnjo, ali ima sredstva za izvršitev, okoliščine, povezane z žrtvijo ipd. Vzporedno s tem, glede na resnost oz. dokler ne ovrže dejanske namere storilca, policija izvaja vse aktivnosti, da do izvršitve grožnje ne bi prišlo. Pri tem izvajamo različne operativne ukrepe, oškodovancem svetujemo tudi samozaščitno obnašanje ipd.,« so sporočili s policije.

Napad razumejo kot poskus ustrahovanja

Na vrhovnem državnem tožilstvu nočni napad na domovanje državne tožilke ostro obsojajo, je v izjavi za javnost povedala začasna vodja vrhovnega državnega tožilstva Mirjam Kline. »Napad na domovanje državne tožilke razumemo kot poskus ustrahovanja in vplivanja na njeno delo, hkrati pa je napad na državno tožilko tudi napad na celotno državnotožilsko organizacijo,« je povedala in poudarila, da državni tožilci z izvajanjem kazenskega pregona storilcev kaznivih dejanj prispevajo k varnosti posameznikov in celotne skupnosti. Pri izvajanju tega poslanstva ostajajo odločni, hkrati pa pričakujejo, da je osnovni pogoj za to tudi varnost državnih tožilcev in državnih tožilk samih, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kline je z oškodovanko že vzpostavila osebni stik. »Seveda se ne počuti dobro, odločena pa je, da bo opravljala svojo funkcijo še naprej in svoje poslanstvo in seveda tudi ona pričakuje, da bo policija opravila svoje delo in da bo dogodek raziskan in da bo v primeru kaznivega dejanja storilec tudi prijet,« je poudarila. Razlogov za napad Kline ne pozna, pričakuje pa, da jih bo raziskala policija. »Ne da se potrditi, da je bilo v zvezi z opravljanjem njenega poklica, kot tudi ne, da ni bilo,« je odgovorila na vprašanje o motivu napada. Na vprašanje, ali je tožilka v zadnjem času imela težavne primere, pa je povedala, da takšna dejanja tudi v preteklosti niso pokazala, da bi tožilci ali sodniki, ki so bili tarča raznih napadov, imeli v tem trenutku kakšne hujše primere. »Tožilka o tem ni povedala ničesar, jo je pa veselilo, da smo se takoj odzvali in da jo bomo skušali zaščititi,« je zaključila Kline.