Sikorsky S-92A

Po smrtonosni nesreči helikopterja težave za norveško naftno industrijo

R.T.
29. 2. 2024, 21.41
Deli članek:

Norveške oblasti so po smrtonosni helikopterski nesreči danes naznanile, da začasno ustavljajo vse helikopterske lete na naftne in plinske ploščadi na morju.

Profimedia
Na Norveškem večino prevozov delavcev na na naftne ploščadi in z njih opravijo s helikopterji Sikorsky S-92A.

V sredo je v ocean zahodno od Norveške strmoglavil norveški večnamenski helikopter Sikorsky S-92A, ki je bil na usposabljanju za iskalne in reševalne akcije. V nesreči je umrla ženska v 60. letih starosti, še pet oseb pa je bilo poškodovanih, pri čemer je bila ena oseba danes še vedno v kritičnem stanju. Tri osebe so jo odnesle le z lažjimi poškodbami.

Na norveški upravi za civilno letalstvo zdaj razmišljajo, da bi prepovedali lete z vsemi helikopterji tega tipa. Gre sicer za helikopterje, ki so izjemno pomembni za norveško naftno industrijo, saj jih uporabljajo za večino prevozov delavcev na ploščadi in z njih. Večina naftnih družb je danes že potrdila, da so začasno ustavili ves promet na te ploščadi.

Vzrok za nesrečo zaenkrat ostaja neznan. Iz družbe Bristow Group, ki je upravljala s helikopterjem, so v izjavi za javnost navedli, da v preiskavi v celoti sodelujejo s pristojnimi organi. Enako so navedli v ameriškem orožarskem velikanu Lockheed Martin, od leta 2015 lastniku proizvajalca helikopterjev Sikorsky.