Pred veleposlaništvom

V znak podpore Palestincem se je protestno zažgal 25-letni ameriški vojak

A.S./STA
26. 2. 2024, 07.15
Posodobljeno: 26. 2. 2024, 07.20
Deli članek:

Pred izraelskim veleposlaništvom v Washingtonu se je v nedeljo zažgal pripadnik ameriške vojske, s čimer je po poročanju ameriških medijev izrazil nasprotovanje izraelski ofenzivi na območju Gaze. Reševalci so ga zaradi hudih opeklin odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, kjer je še vedno v kritičnem stanju.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Reševalce v Washingtonu so v nedeljo sredi dneva obvestili, da se je pred izraelskim veleposlaništvom zažgal moški v vojaški uniformi. Izkazalo se je, da je šlo za aktivnega pripadnika ameriške vojske, in sicer 25-letnega Aarona Bushnella. V videoposnetku je vojak pred dejanjem dejal, da "ne bo več sokriv za genocid". Dodal je, da je to, kar namerava storiti, minimalno trpljenje v primerjavi s trpljenjem Palestincev. Nato je zakričal "svoboda Palestini", se polil z vnetljivo tekočino in zažgal.

Tiskovna predstavnica ameriških zračnih sil Rose Riley je potrdila, da je šlo za aktivnega pripadnika oboroženih sil ZDA. Utrpel je zelo hude poškodbe, zato so ga reševalci prepeljali v eno od bolnišnic v Washingtonu, kjer je še vedno v kritičnem stanju.

To sicer ni prvi tovrsten primer, saj se je decembra pred izraelskim konzulatom v Atlanti prav tako zažgala neznana oseba. Po navedbah policije je šlo verjetno za "skrajno dejanje političnega protesta". Na prizorišču so namreč takrat našli palestinsko zastavo.

Odkar so 7. oktobra v Gazi izbruhnili spopadi med palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in izraelsko vojsko, se po vsem svetu redno odvijajo protesti v znak solidarnosti s Palestinci. V izraelskih napadih je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v enklavi doslej ubitih najmanj 29.692 ljudi, še 69.879 pa ranjenih.