Ubiti rije ljudje

V ameriškem napadu v Bagdadu umrl poveljnik proiranske skupine Kataib Hezbolah

A.S./STA
8. 2. 2024, 08.19
Posodobljeno: 8. 2. 2024, 11.01
Deli članek:

Ameriško brezpilotno letalo je v sredo v Bagdadu ubilo višjega poveljnika proiranske skupine Kataib Hezbolah, ki jo ZDA krivijo za napad na severu Jordanije, ko so umrli trije ameriški vojaki. Osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom) je sporočil, da napad ni terjal žrtev med civilisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Po informacijah iraškega notranjega ministrstva so bili v napadu na vzhodu Bagdada ubiti trije ljudje, dva poveljnika proiranske skupine in voznik. Pentagon trdi, da je bil višji poveljnik, ki so ga identificirali kot Abuja Bakr al Sadija, odgovoren za načrtovanje napadov na ameriške sile v regiji.

Ameriške sile so izvedle zelo natančen napad na premikajoče se vozilo na prometni cesti. Od vozila je ostala le še zoglenela razbitina, poroča britanski BBC.

Iraška proiranska skupina Al Nudžaba je v izjavi napovedala ciljni odgovor za napad, ki po njihovih besedah ne bo ostal nekaznovan. Palestinsko islamistično gibanje Hamas pa je napad obsodilo, češ da je šlo za kršenje suverenosti in varnosti Iraka.

Kmalu po napadu je tiskovni predstavnik iraškega premierja mednarodno koalicijo pod vodstvom ZDA obtožil, da je postala dejavnik nestabilnosti v tej bližnjevzhodni državi. "Ta pot iraško vlado bolj kot kdaj koli prej sili k prekinitvi misije koalicije," je še dodal.

ZDA so doslej izvedle več napadov v odgovor na smrt svojih vojakov. Pred tednom dni so uničili več tarč v Iraku in Siriji, predstavniki ameriške vlade pa so takrat povedali, da gre šele za začetek.