Skrivnostna smrt

Pojavile so se nove informacije, Tržačanko Liliano Resinovich bodo izkopali iz groba

R.T.
3. 1. 2024, 20.46
Posodobljeno: 3. 1. 2024, 20.51
Deli članek:

Primer skrivnostne smrti 63-letne Tržačanke Liliane Resinovich še vedno ni dobil epiloga. Ravno obratno, dve leti po njeni smrti bodo vendarle iz groba izkopali njeno truplo in izvedli dodatne forenzične preiskave.

Facebook
Liliana Resinovich

Resinovicheva je izginila 14. decembra leta 2021. 5. januarja 2022 so nato v gozdičku oziroma parku nekdanje psihiatrične bolnišnice pri Svetem Ivanu v Trstu našli truplo, ki se je nahajalo v dveh velikih vrečah za smeti. Okoli glave pokojne osebe sta bili zavezani še dve plastični vrečki. Šlo je za pogrešano Liliano. Sledila je kriminalistična preiskava, pri čemer so preiskovalci kolebali med dvema tezama. Je bila Liliana umorjena, ali pa je storila samomor? Sledi je bilo kaj malo oziroma nič, tako se na radarju ni znašel noben osumljenec. Rezultati obdukcije so pokazali, da je umrla zaradi zadušitve in da na njenem telesu ni bilo niti znakov nasilja niti obrambnih poškodb. Toksikološka analiza je pokazala, da Liliana v času smrti ni bila pod vplivom prepovedanih substanc. Ker obenem na plastičnih vrečah in predmetih, ki so ležali v bližini njenega trupla, niso našli prstnih odtisov kakšne tretje osebe, se je policijska tehtnica nagnila v prid tezi o samomoru. To možnost so njeni bližnji odločno zavračali.

Okoli primera se je ves ta čas dvigalo veliko prahu, naokoli so krožile številne govorice, pojavljati pa so se začele tudi obtožbe, da so bile v preiskavi storjene številne napake. Kot je poročala radiotelevizija Rai, naj bi bili med ogledom kraja najdbe trupla kontaminirani materialni dokazi, saj da jih preiskovalci niso ustrezno zavarovali. Prepričani, da gre za samomor, ne pa za potencialno kaznivo dejanje, naj bi neustrezno ravnali tudi s truplom.

Ekshumacija

Prve informacije, da utegnejo njeno truplo ponovno izkopati in opraviti dodatne preiskave, so se začele pojavljati že na začetku lanskega decembra. Zdaj je to tudi potrjeno. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, je tržaški državni tožilec danes odredil ponoven izkop Lilianinega trupla. Ansa še poroča, da so se odslej pojavila nova poročila, v skladu s katerimi je želela 63-letnica zbežati z nekim moškim. Ekshumacijo bo po njihovih navedbah izvedla forenzična antropologinja Cristina Cattaneo, ki jo je za to opravilo pooblastilo državno tožilstvo. Slednje upa, da bo nova analiza dodatno osvetlila okoliščine njene smrti.