Obtožen tragične nesreče

23-letni Jan zapeljal v množico ljudi, znano, kaj je pokazala preiskava in kakšna kazen ga čaka

D.K.
3. 1. 2024, 20.05
Posodobljeno: 3. 1. 2024, 20.31
Deli članek:

Na parkirišču nakupovalnega središča na jugu Zagreba se je junija lani zgodila tragična nesreča, ko je 23-letnik med divjanjem izgubil nadzor nad športnim vozilom znamke Mercedes.

twitter
Jan Ehrlich

Manj kot sedem mesecev po grozljivki na parkirišču nakupovalnega središča Supernova v Buzinu v Novem Zagrebu, ko je mercedes GT AMG v 15 sekundah kot stožce zmečkal pešce, trčil v drugo vozilo in pri tem poškodoval pet ljudi, so ovadili 23-letnega Jana Ehrlicha.

Okrožno državno tožilstvo v Novem Zagrebu ga je po izvedeni preiskavi obtožilo, da je 16. junija 2023 okoli 21.50 povzročil prometno nesrečo, ker naj ne bi prilagodil hitrosti vozila razmeram na ceste, številnim pešcem in ustavljenim vozilom. Namesto tega je zaradi demonstracije svojih voznih sposobnosti in moči avtomobila, kot trdi obtožnica, nenadoma povečal število vrtljajev motorja in hitrost vozila, dosegel zdrs zadnjih pogonskih koles, na katerih je predhodno, kot je pokazalo izvedensko mnenje, izključil samodejni sistem preprečevanja zdrsa.

Tožilstvo zato obtožuje Ehrlicha, da je zaradi vsega navedenega izgubil nadzor nad vozilom in v zdrsu čez zahodno vozišče, namenjeno za promet iz nasprotne smeri, zaviral in nenadzorovano premikal, pristal levo čez rob vozišča, na pot za pešce na zahodni strani, kjer je trčil v stoječe pešce - Vedrana K. (35), Mateja G. (21) in Mateja K. (32).

Nato je z vso močjo s prednjim delom zadel še ob zabojnik za odpadke, nato pa še v prometni znak križišča s prednostno cesto, nakar je mercedes dokončno odbilo še v bok BMW-ja, ki ga je vozil 21-letni Ivan. Pred križiščem je v tistem trenutku ustavil M. v družbi 22-letne sopotnice. V tem trčenju je bilo poškodovano še eno vozilo. Vedran K. je najtežje prestal travmatsko možgansko poškodbo z več zlomi lobanjskih kosti, njegovo življenje pa je bilo ogroženo. Hude poškodbe, kot sta zlom podlakti in zlom lobanje, je utrpel tudi Matej G.

Poleg treh huje poškodovanih sta dve osebi utrpeli lažje poškodbe. In po tej nočni mori je Ehrlich najprej nekaj minut sedel kot vkopan za volanom Mercedesa chaser in gledal odprto zračno blazino ter na desetine ljudi, ki so pomagali ponesrečencem, nato pa, ko je njegov sopotnik takoj po nesreči pobegnil iz vozila, nervozno krožil okoli avta, se držal za glavo in nejeverno opazoval popoln kaos, ki ga je povzročil.

In vsako sekundo te groze so posneli ljudje, ki so tistega večera, kot je bilo razvidno iz številnih posnetkov, ki so preplavili internet in prispeli tudi do tožilstva, stali ob cestišču in opazovali vožnjo "specialk" in njihov nastop.

Po nesreči je vsem padlo v oči dejstvo, da nekdo tako mlad poseduje tak avtomobil (drag in z močnim motorjem z več kot 500 konjskimi močmi), kot poročajo hrvaški mediji, naj bi denar za nakup avtomobila dobil od prodaje zemljišča. In ne samo to. Očitno je Jan Ehrlich po prodaji zemljišča s prijateljem kupil tri avtomobile, da bi jih malo vozil in nato preprodal, poroča Jutranji list.

Tožilstvo je predlagalo, da se obtoženemu podaljšajo varnostni ukrepi obveznega poročanja pristojnim organom in odvzem vozniškega dovoljenja. Sicer 23-letnik do tistega usodnega dne ni bil zabeležen ne v prekrških ne v kaznivih dejanjih. A v njegovih kratkih dosedanjih vozniških izkušnjah so ga policisti trikrat zalotili pri prekrških in mu takoj na kraju izrekli globo, dvakrat zaradi prehitre vožnje in enkrat zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Zaradi slednjega mu grozi do osem let zapora.