Nepravnomočna sodba

Čistilka Klara med pomivanjem oken padla z lestve; od šole bo prejela odškodnino

J.V.
26. 12. 2023, 09.05
Posodobljeno: 26. 12. 2023, 09.08
Deli članek:

Osnovna šola mora čistilki, ki je med pomivanjem oken padla z lestve, plačati 7300 evrov odškodnine in stroškov postopka. Sodba še ni pravnomočna.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nesreča se je po poročanju portala Danica pripetila januarja na eni od osnovnih šol na območju Zagreba. Klara je čistila okna in z višine približno dveh metrov padla z dvokrake aluminijaste lestve. Pri padcu na tla se je nekoliko udarila v glavo in si poškodovala desno podkolenico.

Šola se je v postopku branila, da je izvedla vse zakonsko predpisane ukrepe varstva pri delu v zvezi z delovnim mestom čistilke. In zatrjevala, da je za nesrečo kriv človeški faktor, čistilka Klara. Ena od prič je na sodišču izpovedala, da bi čistilki nekdo moral pridržati lestev, čistilka pa pravi, da v tistem trenutku ni bilo nikogar v bližini.

Sodišče je zaključilo, da ni realno pričakovati, da bi ob vsakem pomivanju oken čistilka prosila in rotila druge, naj ji pridržijo lestev. Šoli pa je naložilo, čeprav ni kriva za škodni dogodek, čistilki vseeno plačati okoli 4300 evrov odškodnine in ji pokriti stroške postopka v višini okoli 3000 evrov. Sodba kot rečeno še ni pravnomočna.