30.000 kilometrov

Z nissan ariyo med obema tečajema izključno na elektriko

25. 12. 2023, 19.22
Deli članek:

Zakonca Chris in Julie Ramsey sta zaključila svoje potovanje do južnega tečaja na Antarktiki, ki sta ga opravila izključno na električni pogon.

Nissan
Z Nissanom Ariyo med obema tečajema

Svojo desetmesečno, 30.000 kilometrov dolgo pustolovščino sta začela na zamrznjenem Arktičnem morju, na točki severnega magnetnega pola iz leta 1823, s potovanjem po različnih terenih in v različnih razmerah Severne, Srednje in Južne Amerike, nato pa sta previdno prečkala najbolj oddaljeno celino na planetu, da bi prispela do južnega tečaja. To je prvič, da je katerokoli vozilo, kaj šele električno, opravilo takšno pot.

Popolnoma električno ekspedicijsko vozilo Nissan Ariya s štirikolesnim pogonom e-4ORCE je na dolgih razdaljah in zahtevnih neutrjenih poteh opravilo najzahtevnejše preizkuse pri ekstremnih temperaturah in na velikih nadmorskih višinah. Serijskega ariyo brez sprememb na pogonskem sklopu ali akumulatorski bateriji je za namestitev pnevmatik BF Goodrich premera 99 cm (39") prilagodilo podjetje Arctic Trucks, strokovnjak za mobilnost na polarnih območjih.

Nissan
Z Nissanom Ariyo med obema tečajema

Chris in Julie sta odpravo »od pola do pola« začela načrtovati leta 2017, potem ko sta s svojim leafom opravila 10.000 kilometrovdolgo vožnjo Mongol Rally, ko je bilo na tej preizkušnji prvič udeleženo vozilo na električni pogon.

Chris je dejal: »Ne morem verjeti, da smo na južnem tečaju. Po toliko letih načrtovanja se ne zdi resnično. Vedno sem popolnoma verjel v neverjetne zmogljivosti električnih vozil in vedel, da se bo najin ariya spopadel z vsem, kar mu bo naloženo. Vendar je bilo veliko težje, kot sem pričakoval.«

Julie je dodala: »To je bilo neverjetno potovanje z ljudmi, ki smo jih spoznali, prijatelji, ki smo jih dobili, in podporo, ki smo jo prejeli. Na odpravo 'od pola do pola' sva se ob začetku podala s Chrisom sama, zdaj pa je v ekipo vključenih na tisoče prijaznih in napredno mislečih ljudi.«