Kazen

Rasist se bo pokoril v zaporu

M.G.
9. 12. 2023, 20.04
Posodobljeno: 9. 12. 2023, 20.06
Deli članek:

Mož iz ameriškega Mount Laurela (New Jersey), čigar rasistične tirade so leta 2021 postale viralne, bo končno dobil kazen, v petek je bil obsojen na 8 let zapora.

Mount Laurel police department
Edward Cagney Mathews

47-letni Edward Cagney Mathews je na naslovnice nacionalnih časopisov prišel zaradi prizora, ki se je odvil na lokaciji, kjer je Edwards živel. Gre za incident iz 2.julija 2021, ki je bil posledica njegovega spora s predsednikom združenja lastnikov stanovanjskega kompleksa. Ko je vskočil drug sosed je Matthews postal agresiven in je svoje (temnopolte) sosede začel rasistično žaliti.

Viralni videoposnetek, ki je bil objavljen na Facebooku in je zbral skoraj pol milijona ogledov,  kaže Matthewsa kako se hvali, da je temnopolte prebivalce pregnal iz soseske in da mu policija ne more nič. V nekem trenutku se obrne do osebe, ki je snemala prepir in ji pove svoj domači naslov ter zavpije, da ga naj "pridejo pogledat". Podivjani možak je svojega soseda med incidentom tudi rahlo udaril po prsih in pljunil.

Mathewsa so pozneje istega dne aretirali in obtožili pristranskega ustrahovanja in nadlegovanja, vendar so ga še isti dan tudi izpustili s pozivom za prihodnje sodno obravnavo.

Kasneje se je izkazalo, da je Mathews že leta dolgo teroriziral temnopolte, ki so živeli v stanovanjski soseski Essex Palace. Žrtve so povedale, da je v njihove avtomobile redno streljal z zračno puško, jih imenoval "opice", posipal njihove posesti z iztrebki ter jim pošiljal grozilna elektronska sporočila.

Ta petek se je Mathews, vklenjen in oblečen v oranžen zaporniški kombinezon, s solzami na očeh, sicer opravičil za svoje brezčutne in nespoštljive besede. Izrazil je obžalovanje, ker so njegova dejanja uničila tudi njegov zakon in prizadela njegovo družino. Povedal je, da je njegova žena zaradi njegovega obnašanja vložila zahtevo za ločitev in prodala njuno hišo.

Njegova žena je sicer leta 2021, ko je njegov videoposnetek postal internetni hit, za DailyMail.com povedala, da  njen mož ni rasist in da je nekaj njegovih najboljših prijateljev temnopoltih. Dala je krivdo na moževo uživanje alkohola in drog. "Bil je pijan" je dejala. "V soseski je imel veliko težav z zvezo lastnikov stanovanj. Manjkalo je nekaj denarja in poskušal je to urediti."

Zadnji dve leti je Mathews sicer preživel v zaporu, odslužiti pa jih bo moral vsaj še šest, saj so ga na sodišču spoznali za krivega in ga obtožili na osem let zapora.