Mednarodna tiralica

V globači nedaleč od jezera našli truplo umorjene 22-letne Giulie

S.R.
18. 11. 2023, 16.41
Posodobljeno: 18. 11. 2023, 16.41
Deli članek:

Zle slutnje so se uresničile, italijanski organi pregona so našli truplo 22-letne Giulie Cecchettin.

Profimedia
Giulia Cecchettin in Filippo Turetta

Kot smo že poročali, je od prejšnjega konca tedna potekala obsežna iskalna akcija za 22-letno Giulio Cecchettin in njenim nekdanjim fantom, prav tako 22-letnim Filippom Turetto. Slednjega sumijo njenega umora, nad kriminalistično preiskavo pa od petka bdi italijansko državno tožilstvo. Zoper Turetto je danes zjutraj mednarodno tiralico izdal tudi Interpol.

Kot smo že poročali, so par nazadnje videli v soboto popoldne nedaleč od kraja Vigonovo v Benečiji, kjer je skupaj s starši prebivala Giulia Cecchettin. Nadzorne kamere nad skladiščem na enem od tamkajšnjih parkirišč so ujele grozljive trenutke, ko je Turetta brutalno napadel Giulio. Ko je obležala na tleh, jo je zvlekel v svoje vozilo znamke Fiat Punto in odpeljal naprej. Italijanska policija je na kraju našla sledi krvi, a je Turreta izginil v neznano. Naslednji dan so njegovo vozilo opazili na območju Trbiža, ko je prečkal mejo z Avstrijo, v naslednjih dneh pa naj bi fiata opazili na območju avstrijske Koroške. Glede na zadnje informacijah kaže, da se je, preden je zapustil Italijo, potikal tudi drugod po severu Italije. Poročali smo že, da so italijanski organi pregona iskalne akcije danes zjutraj izvajali tudi na območju Pustriške doline na južnem Tirolskem in tamkajšnjih Dolomitov, pa tudi na območju jezera Barcis (Lago di Barcis) v Furlaniji - Julijski krajini.

Našli truplo

Kot zdaj poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, so gasilci danes dopoldne v globači v bližini jezera Barcis našli truplo ženske. Državni tožilec Bruno Cherchi je za Anso že potrdil, da gre glede na prve ugotovitve najverjetneje za truplo Giulie, a morajo za uradno potrditev identitete še počakati. Pozneje je najdbo Giulijinega trupla potrdil odvetnik njene družine Stefano Tigani, ki je poudaril, da je zdaj »čas za žalovanje in da stopijo skupaj.« Kot še poročajo italijanski mediji, je iskalna akcija na območju jezera Barcis potekala zaradi informacije o gibanju fiata punta v noči s pretekle sobote na nedeljo. Truplo naj bi po poročanju italijanskega časnika Corriere del Veneto našli v globači ob cesti, ki vodi do tamkajšnjega letovišča Piancavallo. Celotno območje, ki ga danes preletavajo helikopterji, so zaprli za javnost.

Profimedia
Policija je zaprla območje, kjer so našli truplo 22-letne Giulie.

Zdaj je znan tudi razlog, zakaj so se preiskovalci med drugim osredotočili tudi na jezero Barcis, saj je to območje načeloma izven poti, ki jo je v begu proti Avstriji ubral Filippo. Njegovega fiata punta je tam namreč zabeležila kamera za nadzor prometa, a so se do tega posnetka dokopali šele v četrtek. Kamera zaradi vzdrževanja namreč podatkov ni posredovala operacijskemu sistemu, čeprav je dogajanje na cesti še vedno beležila. Šele v četrtek, ko so jo znova priključili na sistem, so policisti prejeli obvestilo, da se je po cesti peljal iskani fiat punto. Ker so preiskovalci ocenili, da je glede na lokacijo šlo za »deviacijo« v poti ubežnika, so posumili, da se je tam nahajal z razlogom. Gre za manj znano lokalno cesto, ki je pozimi zaradi ledu in snega običajno zaprta.

Kar zadeva Turreto, je iskanje po zadnjih informacijah osredotočeno na avstrijsko zvezno deželo Tirolska. Sistem za nadzor prometa je namreč registrsko številko njegovega fiata punta nazadnje zabeležil v bližini avstrijskega Lienza. To naj bi se zgodilo v sredo, od takrat pa ni nobenega znaka, da bi se 22-letnik znova vrnil v Italijo. Tožilec Bruno Cherchi je danes Turreto znova pozval, naj se preda, da bo lahko povedal svojo plaz zgodbe.