Obsežna iskalna akcija

Fiata punta, s katerim beži 22-letni domnevni morilec Filippo, opazili na avstrijskem Koroškem

R.T.
18. 11. 2023, 10.28
Posodobljeno: 18. 11. 2023, 11.38
Deli članek:

Italijanski organi pregona še vedno iščejo 22-letnega študenta Filippa Turetto in njegovo nekdanje dekle Giulio Cecchettin, ki sta izginila prejšnjo soboto. Sumijo na zločinsko ozadje primera, prva sled pa jih je vodila na avstrijsko Koroško.

Profimedia
Giulia Cecchettin in Filippo Turetta

Iskalna akcija za pogrešano dvojico je zadnje dni osredotočena na avstrijsko Koroško. Italijanski policisti so namreč ugotovili, da je vozilo 22-letnega študenta Turette, ki je skupaj s Cecchettinovo pogrešan od pretekle sobote, že v nedeljo v Trbižu prečkalo mejo z Avstrijo. Avtomobil znamke Fiat Punto so nato pred dvema dnevoma videli na avstrijskem Koroškem. Preiskovalci glede na okoliščine primera zaenkrat preigravajo možnost dveh črnih scenarijev. Sumijo namreč, da je Turetta svoje nekdanje dekle umoril in nato pobegnil, a ne izključujejo tudi možnosti, da jo je ugrabil.

Doslej je znano, da je 22-letnik v soboto pozno popoldne nekdanjo punco z avtomobilom pobral v njenem domačem kraju Vigonovo v Benečiji, nato so ju ob približno 20. uri skupaj videli v enem od nakupovalnih središč. Malo pred 23. uro je dekle svoji sestri še poslalo SMS, nato o njej ni bilo več ne duha ne sluha. Glede na zadnjo lokacijo mobilnega telefona 22-letnika se je ta malo po 23. uri nahajal na območju občine Fosso streljaj od kraja Vigonovo. Da sta pogrešana, so policiji v nedeljo naznanili v obeh družinah. Po poročanju italijanskih medijev sta bila v razmerju približno leto in pol, a sta se lansko poletje razšla, pri čemer pa nista prekinila stikov.

Profimedia
Dom Giulie Cecchettin, ki s starši prebiva v kraju Vigonovo.

Osumljen umora

Policija je na enem od tamkajšnjih parkirišč, kjer so ju nazadnje videli, naletela na sledi krvi. Na kraj jih je sicer poklical očividec, ki je videl prepir mladega para. Preiskavo primera zaradi suma storitve kaznivega dejanja umora od petka usmerja državno tožilstvo, ki je že odredilo izvedbo hišne preiskave na domu Turette. Policija preverja tudi posnetek nadzornih kamer s skladišča ob tem parkirišču, ki se nahaja v industrijski coni nedaleč od Vigonova. S posnetka naj bi bilo razvidno, da je Turreta Cecchettinovo  surovo napadel, in sicer naj bi jo po poročanju italijanskih medijev potolkel s pestmi, da je ta obležala na tleh. Nato jo je strpal v avtomobil in odpeljal.

Iskalna akcija sicer ni omejena zgolj na avstrijsko Koroško, kjer naj bi se nazadnje nahajal fiat punto. Italijanska policija Turetto, ki naj bi bil velik ljubitelj gora, med drugim išče po gozdovih na širšem območju Pustriške doline na južnem Tirolskem, pri čemer niso razkrili, ali so glede tega območja prejeli kakšne konkretnejše dokaze. Po današnjem poročanju italijanskega portala RaiNews naj bi fiata punta nazadnje, torej še po tem, ko se je pojavil na avstrijskem Koroškem, opazili na območju tamkajšnje občine Ospitale di Cadore. V iskalni akciji sodelujejo tudi gorski reševalci, ki med drugim prečesavajo teren in preverjajo bivake na tamkajšnjih Dolomitih. Iskalna akcija poteka tudi na območju jezera Barcis (Lago di Barcis) v Furlaniji - Julijski krajini.