Protest v Gradačcu

Prijeli 40 ljudi, ki so na Instagramu podprli morilca Sulejmanovića

G.G./STA
12. 8. 2023, 16.45
Posodobljeno: 12. 8. 2023, 16.52
Deli članek:

V Gradačcu v BiH je zaradi trojnega umora protetiralo več sto ljudi. Bosne in Hercegovine.

Instagram
Nermin Sulejmanović

35-letni Nermin Sulejmanović je v neposredni bližini otroka najprej usmrtil (nekdanjo) partnerko Nizamo Hečimović, ki se je nedavno odselila, saj je bil do nje nasilen. Zločin je v živo prenašal na družbenem omrežju. Nato je ubil še turška državljana, očeta in sina. Ranil je tudi ženo oz. mamo ubitih Turkov ter enega policista in še enega moškega. Ko so ga izsledili policisti, je storil samomor.

Storilca so v preteklosti že kazensko preganjali zaradi različnih kaznivih dejanj. Zadnjo prijavo proti njemu je po navedbah tamkajšnjih medijev le nekaj dni pred umorom vložila Nizama, ki je zahtevala prepoved približevanja. Občinsko sodišče je predlog policije za prepoved približevanja zavrnilo, saj je Nizama spremenila pričanje.

Udeleženci današnjega protesta so zahtevali odgovornost za vse, ki so dopustili, da je storilec ostal na svobodi in je lahko zagrešil grozodejstvo. Opozorili so tudi na dejstvo, da je v tem primeru šlo za femicid oz. umor, povezan z družinskim nasiljem.

V BiH je bilo po podatkih državne agencije za enakopravnost spolov v zadnjih dveh letih na ta način ubitih 19 žensk. Da država v primerih družinskega nasilja ne ukrepa ustrezno, je za lokalne medije že prej opozoril tudi župan Gradačca Edis Dervišagić. "Če bi bilo drugače oz. če bi se ga zakonsko primerno sankcionirajo in bi mu prej odvzeli prostost, se ta gnusen zločin ne bi zgodil," je še dejal župan mesta, kjer so zaradi zločina razglasili tridnevno žalovanje.