Kdo bo odgovarjal za milijonsko škodo?

Sojenje se bo nadaljevalo, ko se bodo našli manjkajočo dokumentacijo

Sijan Pretnar
30. 5. 2023, 22.09
Posodobljeno: 30. 5. 2023, 22.15
Deli članek:

Na koprskem okrajnem sodišču se je v petek znova začelo sojenje zaradi uničujočega požara, ki je 22. oktobra leta 2017 med ujmo izbruhnil v univerzitetnem kampusu Livade in povzročil za milijon evrov škode. Tožilstvo Andreju Gorjupu in Ivu Blaževiču očita kaznivo dejanje povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, a oba očitke odločno zanikata.

Primorske novice
Med neurjem naj bi voda čez streho, čez katero so bili napeljani električni kabli, ki niso bili ustrezno tesno izvedeni, po vertikalnem jašku stekla v notranjost objekta, vse do električne omarice v kleti. Požar je povzročil kratek stik, ogenj pa se je razširil v pritličje, prvo in drugo nadstropje in druge prostore.

Sojenje Andreju Gorjupu, ki je bil direktor družb Optima OSN Inženiring in Optima Studio inženirske dejavnosti, ter Ivu Blaževiču, upokojenemu direktorju in solastniku sežanskega podjetja Elita I. B., se je na koprskem okrajnem sodišču začelo že lani jeseni. Sodnik Miha Špilar je takrat napovedal, da se bo sojenje nadaljevalo, ko bodo našli manjkajočo dokumentacijo. Gre za več fasciklov pomembne dokumentacije, ki so jo policisti ob preiskavi zasegli na izolski upravni enoti.

A je sodnik Špilar ob začetku petkove obravnave povedal, da dokumentacije niso našli. Tožilstvo jo je sodišču predalo skupaj s predlogom za posamezna preiskovalna dejanja. Odvetnik Franc Rojko, ki zagovarja Gorjupa, je poudaril, da bi moralo sodišče najprej pridobiti vso relevantno dokumentacijo. "Dokler v spisu ni celotne dokumentacije, se obtoženi ne more braniti," je prepričan odvetnik, ki je dodal, da gre za kršitev pravice do obrambe.

Obramba: "Tu nekaj smrdi"

 Manjkajočo (izgubljeno) dokumentacijo bo sodišče poskušalo pridobiti na Univerzi na Primorskem (UP), ki je v tej zadevi sicer oškodovana stranka in jo zastopa odvetnik Velimir Cugmas. Univerza od obtoženih sicer terja 2,62 milijona evrov. Zaradi požara objekta ni mogla uporabljati več let, sanirati je morala stavbo in vse do lani najemati nadomestne prostore ...

"Dejstvo, da iz spisa izgine več fasciklov temeljne dokumentacije, samo po sebi vzbuja sum v ustreznost vodenja tega postopka in vodi do zaključka, da nekaj smrdi," je bila ostra odvetnica Maja Koršič Potočnik, ki zagovarja Blaževiča.

"Očitki, da naj bi nekaj smrdelo, so neutemeljeni, tožilstvo dokumentacije ne vlaga selektivno oziroma je ne prikriva," je odvetnici odgovorila državna tožilka Ika Leban. Pojasnila je, da je tožilstvo vso dokumentacijo predalo sodišču. Sodnik pa je nato dodal, da dokumentacija v elektronskem vpisniku ni bila popisana.

Gorjup je v zagovoru poudaril, da so objekt prevzeli od predhodnega izvajalca (GPG Grosuplje), ki je šel v stečaj. V letu 2011 so z UP sklenili pogodbo o izvedbi elektroinštalacij in imeli še šest podizvajalcev. Objekt so predali konec leta 2015. Med tehničnim pregledom so po njegovih besedah ugotovili le nekaj manjših napak, ki so jih odpravili. Po tem ko so objekt predali, je bilo tam veliko novih izvajalcev, ki so opremljali objekt. Kdaj so posegali v infrastrukturo objekta, ne ve.

Po sporazumu zagorelo zaradi višje sile

Spomnil je še, da objekt stoji na poplavno problematičnem območju Izole. "22. oktobra 2017 je prišlo do naravne katastrofe," je dodal. Od izolske Komunale je dobil podatek o 120-letnih vodah, zapadlo naj bi 247 litrov vode na kvadratni meter. V tistem času naj bi udarilo tudi več kot 3000 strel. Dodal je, da ni bil naveden kot odgovorni vodja del, za kar ni imel ne znanja ne pooblastil. "Univerza in Optima sta podpisali sporazum, po katerem je bil požar posledica višje sile in da zanj zato ne odgovarja nobena stranka," je še navedel.

"Očitanega kaznivega dejanja nisem storil, to bom tudi dokazal," je sodniku Špilarju odgovoril Blaževič. Zagovor bo dopolnil, ko bo podrobno proučil dokumentacijo, ki jo je zahteval in je v sodnem spisu. "Nesporno je, da je v objekt udarila strela, kar se je zgodilo tudi leto pred tem ... Glavni vzrok za požar je bila strela," je prepričan.

Povedal je še, da so, ko so prevzeli objekt, opozarjali na določene napake. Odpravili so jih šele ob sanaciji po požaru. Tako so agregat z ravne strehe premaknili v ekološki otok, glavno elektro omaro so premestili iz kleti v pritličje. Tudi on je pojasnil, da ni bil odgovorni nadzornik.

NFL je strelo izključil kot vzrok požara

V petek so zaslišali prvi priči. Najprej je na vprašanja odgovarjal kriminalist, ki je po požaru opravil ogled. Ugotovili so, da je prišlo do kratkega stika v glavni elektro omari. Na ravni strehi se je nabirala voda, ki se je prelila v jašek in pritekla do elektro omare v kleti. "Center požara je bil v tej omari," je pojasnil.

Na vprašanje, ali so ugotovili kakšne pomanjkljivosti, pa je odgovoril, da bi moral biti jašek med etažami zatesnjen, da po njem ne pronica voda ali se širi požar, pa ni bilo tako. Strokovnjak iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija je ugotovil, da je bil vzrok požara kratek stik in da je do preboja prišlo zaradi vdora vode. Kot vzrok požara so izključili strelo. Če bi do tega prišlo, bi strokovnjak iz NFL to verjetno ugotovil.

V petek je pričal tudi vodja gasilske intervencije, ki je pojasnil, da so informacijo o požaru v objektu dobili od tujega študenta, ki je v angleščini poročal, da v objektu gori. Ko so prišli do kampusa, je bil objekt zaprt in povsem zadimljen. V petek se ni spomnil, ali jim je kdo vrata odklenil ali so morali vdreti. Gasilci so v stavbo vstopili z dihalnimi aparati in s termo kamero ugotovili, kje gori. Najprej so morali odklopiti varovalke, a še prej so sploh morali poiskati omarico, ki ni bila ustrezno označena. Požar so pogasili, prezračili in nazadnje pregledali ves objekt, je še pojasnil vodja intervencije. Porabili so 4000 litrov vode. Sojenje se bo z zaslišanjem prič nadaljevalo v petek.