"Malo marnost"

FOTO: Učitelj vodil mladino kar po travnikih Velike Planine

R.T.
30. 5. 2023, 20.51
Posodobljeno: 30. 5. 2023, 21.00
Deli članek:

Večina obiskovalec hribov in gora se drži pravil. Ne pa vsi. Poglejmo si primer. ki se je pripetil na Veliki Planini.

Peter Nagode
Učitelj in šolarji so jo mahnili kar po travniku.

Bralec nam je poslal zapis, ki ga objavljamo v celoti:

"Na poljanah Velike Planine se izrazito poznajo posledice lanskoletne suše. Ruša se tudi zaradi hladnih noči še ni zbohotila v značilnih s cvetlicami obarvanih tratah. Voda (pre)hitro odteka in s pašo zadovoljni so lahko le pastirji na Dolu. Ostali bodo "prignali" nekaj pozneje. Turizem pa je že v polnem zagonu in žal načrtujejo (ob pomoči sredstev vseh državljanov) še več zmogljivosti. To pa pomeni več ljudi - več stopal. In prav ta nekontroliran obisk, ki se ne drži urejenih in vseširših poti, cest in reda, bo še bolj obremenil "naravo".

Peter Nagode
Travnik na Veliki Planini.

Šolski izleti, ki jih na Planino vodijo (ne)odgovorni učitelji in učiteljice z vodniki ali brez, so lahko vzgojni ali pa nevzgojni. Vse bolj je tudi na Planini prisotna miselnosti, da če že plačaš parkirnino ali vozarino, lahko počneš tudi tam gori kar hočeš. In, če je tem učiteljem in učiteljicam "malo mar" za vzgojo v spoštljivem smislu (splošen cehovski vtis o poklicu je vedno le ta, da se glavni učiteljski sindikalist zavzema le za vedno večjo učiteljsko plačno pogačo), dobimo splošno prisotno zvezo besed v narekovaji - malomarnost. Zakaj neki je (bilo) potrebno učitelju na priloženi fotografiji voditi množico mladine kar po planinskih travnikih?

Peter Nagode
Izsušena tla.

V mestih so (vse)prisotne oznake, da se po zelenicah ne hodi. Torej, županu, ki pravi, da ima tako "rad" Planino, ne preostane drugega kot, da zmanjša obisk ali pa ukrepa proti neodgovornim. Preganjanje zimskih motornih sankačev z belih poljan je morda učinkovito le za pridobitev kakšnega naziva "častni". Splošen zgled, pri večini obiskovalcev, sicer ni tako slab, a idile na Planini je le še malo in to le na obrobnih planinah.

Človek bi pričakoval, da vsaj kak pastir (kmet) kakšnemu učitelju kaj pove, a so najbrž vsi na košnji, na traktorjih ... tako, da ostanejo le bežni vtisi."

Peter Nagode
Kališe