Problematika sobivanja

Pod drobnogledom varnostne razmere v Kočevju

Jurij Pajk
30. 5. 2023, 21.10
Deli članek:

Kriminaliteta in kršitve s področja javne varnosti pri ljudeh vplivajo na občutek varnosti.

Ministrstvo za notranje zadeve
Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, vodja kabineta ministra Nataša Hvala Ivančič (z leve), župan Občine Kočevje

Varnostne razmere v občini Kočevje so bile predmet pogovorov med ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in kočevskim županom Vladimirjem Prebiličem. Problematika sobivanja Romov in okoliških prebivalcev v teh krajih ni nekaj novega, a se zadnje čase v to sliko vztrajno vpleta nelegalno orožje, kar potrjujejo poročila tamkajšnjih policistov, ki vsake toliko časa zaplenijo nekaj kosov orožja, streliva, celo eksplozivnih sredstev. Neredko se ob različnih slavjih in zabavah zaslišijo streli. Na tem mestu velja izpostaviti tudi očitke o slabi vključenosti v družbo, nizki ravni izobrazbe in skorajda stoodstotni brezposelnosti med Romi.

Razmere naj bi se izboljševale

Kakšna je torej varnostna situacija v Kočevju? Po besedah ministra Poklukarja so varnostne razmere v občini ugodne – na področju javnega reda in miru so se celo bistveno izboljšale, saj je bilo menda lani število tovrstnih kršitev, glede na prejšnja leta, najnižje. »Zavedamo se nekaterih varnostno obremenjenih območij, ki sicer posebej ne izstopajo glede na prijavljena in zaznana kazniva dejanja. Zavedamo pa se, da kriminaliteta in kršitve s področja javne varnosti pri ljudeh vplivajo na občutek varnosti,« je poudaril Poklukar.

Ministrstvo za notranje zadeve
Župan Občine Kočevje Vladimir Prebilič.

A med dogodki, ki so jih obravnavali, je denimo lani odmeval primer romskih najemnikov v kočevski soseski Kočevska rezidenca, kjer naj bi imeli težave s posameznimi Romi, ki jim je stanovanja oddal Stanovanjski sklad RS. V soseski naj bi se začele pojavljati kraje in preprodaja drog. Župan je opravil pogovor s stanovalci in organiziral srečanje s stanovanjskim skladom. Precej medijske pozornosti je bil deležen umor 39-letnega Roma Borisa Zupanca na bencinski črpalki v Kočevju, ki padel pod udarci svojih rojakov, lokalnih objestnežev. Potolkli so ga z rdeče-belimi obcestnimi koli.

Usklajena politika

Po besedah urednika Dolenjskega lista Borisa Blaića si država pred to problematiko sicer ne zatiska oči, a pogreša celovito in medresorsko usklajeno politiko, ki bi s programi izboljšala stopnjo izobraženosti in zaposlenosti ter uredila razmere v romskih naseljih, »kjer življenje ni samo slabo, ampak tudi zelo nevarno«. Na varnostno obremenjenih območjih, kot temu pravijo na ministrstvu za notranje zadeve, zato večje število policistov praktično vsakodnevno »usmerjeno opravlja operativne naloge«. Policija je sprejela tudi nekatere ukrepe, kot sta Akcijski načrt za vzdrževanje javnega reda in miru na območjih z večetnično skupnostjo (za izboljšanje varnosti ljudi in premoženja na območjih z romskimi naselji na območju policijskih uprav Novo mesto in Ljubljana) ter zaposlitev romskega policista.

Ključno sodelovanje

Po oceni Zveze Romov je njihov položaj v Sloveniji boljši kot v marsikateri drugi državi, a veliko težav ostaja, pri čemer so izpostavili področja izobraževanja, zaposlovanja in varnosti. Razmere so načeloma boljše v Prekmurju, nekoliko slabše pa v jugovzhodni Sloveniji.