Travmatolog opozarja

Po mestu norel z e-skirojem in padel, poškodbe hude

P.K.
27. 5. 2023, 18.10
Posodobljeno: 27. 5. 2023, 18.13
Deli članek:

Iz Maribora poročajo o težji nezgodi. Skupil jo je voznik električnega skiroja.

Profimedia
Simbolična slika

V mestu se je s skuterjem vozil moški, vendar je bila njegova hitrost neprilagojena, zato je padel in se pri tem huje poškodoval, poroča Policijska uprava Maribor. Narava njegovih poškodb ni znana.

Kot smo poročali prejšnji mesec, smo zadnje tri leta in pol v Sloveniji zabeležili 430 nesreč z e-skiroji, krivulja pa se še dviguje. V večini, 66 odstotkih, so nesrečo povzročili vozniki e-skirojev sami, kar 87 odstotkov vseh nesreč pa se zgodi v naseljih z uličnim sistemom. V večini primerov je kot povzročitelj navedena prevelika hitrost, a visoko je tudi vožnja pod vplivom alkohola in drugih substanc.

Predvsem ogrožena glava

Tudi poškodbe v teh nesrečah so vse prej kot nedolžne. Uroš Tominc, specialist travmatolog v UKC Ljubljana, je povedal da resnost poškodb že dosega raven poškodb z avtomobili ali motocikli. "To so poškodbe, ki zahtevajo veliko energije, kar govori o hitrosti vozil. E-skiro namreč ni igrača, je zelo hitro vozilce, a tudi manj stabilno. Najhuje jo skupi glava, lahko pride do smrtnih nesreč, poškodbe so lahko tudi le estetske, a vendarle hude. Sledijo poškodbe okončin, zlomi so tako rekoč predprogramirani," je povedal.