to nam sporočajo

VIDEO: Ko boste pogledali ta film, na ljubljansko urgenco ne boste nikdar več gledali enako

P.K.
27. 5. 2023, 14.15
Deli članek:

Danes je svetovni dan urgentne medicine, ob katerem je Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana na stežaj odprl vrata v svoj urgentni center, kjer pomagajo najbolj kritično bolnim.

Nataša Juhnov
Možina je dejal, da imajo na urgenci gnečo zato, ker so dobri.

To vejo medicine najbolj pesti pomanjkanje kadrov, zaradi česar se vrstijo pozivi k ureditvi razmer. Zaposleni na po covidnem obdobju še bolj obremenjenih urgencah opozarjajo tudi na konflikte in verbalno nasilje ter paciente pozivajo k strpnosti.

Problem zdravstvenih delavcev je tudi, da so kronično izčrpani zaradi preobremenjenosti, a kljub temu zdravniki, medicinske sestre, reševalci in drugi sodelavci urgentnega centra v ljubljanskem kliničnem centru pravijo, da bi se še enkrat odločili za ta poklic, saj je delo dinamično, zanimivo in se v svojem kolektivu dobro počutijo.

To sporočajo pacientom in njihovim svojcem

Vodja internistične prve pomoči v UKC Ljubljana Hugon Možina je ob tej priložnosti čestital vsem sodelavkam in sodelavcem za požrtvovalno delo in dodal: "Na urgenci imamo gnečo zato, ker smo dobri, ker nikogar ne zavrnemo, zato bi bilo prav, da je tudi odnos tistih, ki čakajo na obravnavo, boljši, bolj strpen."

Facebook
Tu delajo, ker želijo pomagati, ne zaradi plače.

Tudi Metka Martinjak, srednja medicinska sestra v urgentnem kirurškem bloku, opozarja, da je gneča na urgenci še večja kot v času pred covid-19, zato prihaja do konfliktov in verbalnega ter celo fizičnega nasilja nad uslužbenci. "Kljub temu v službo prihajamo radi in večina nas tu dela zato, ker želimo pomagati, ne zaradi plače," je povedala in dodala, da so si s sodelavci v oporo, še posebej v najzahtevnejših situacijah.

Reševalni pas

Robert Sabol z Reševalne postaje je svojce poškodovanih in obolelih pozval, naj reševalcev ne priganjajo pri opravljanju dela, saj na terenu šteje vsaka sekunda, glede na vse gostejši promet v Sloveniji pa voznikom sporočil, naj bodo na avtocestah vestni pri oblikovanju reševalnega pasa.