Slavonski Brod

Matija na predvečer božiča brutalno pretepel dedka Mraza

R.T.
22. 3. 2023, 14.49
Posodobljeno: 22. 3. 2023, 14.54
Deli članek:

Nekdanji vojak Matej Marković kot prvoobtoženi in drugoobtoženi Đuro Baričić sta klopi okrajnega sodišča v Slavonskem Brodu na Hrvaškem grela zaradi obtožbe o storitvi kaznivega dejanja povzročitve hude telesne poškodbe.

Profimedia
/

Tistega kritičnega dne na božični večer 24. decembra lani sta v sicer skupinskem pretepu brutalno premikastila Kristijana Ereiza, ki je bil oblečen v dedka Mraza. Sodnica Silvija Sajfert ju je spoznala za kriva, danes poroča hrvaški portal PlusPortal.

Sajfertova je Markovića obsodila na skupno leto in štiri mesece zaporne kazni, a od tega šest mesecev predstavlja pogojna kazen, ki jo bo lahko prestal na prostosti. Kot olajševalno okoliščino mu je štela to, da v preteklosti še ni bil kaznovan, prav tako pa je zaradi incidenta izgubil službo. Dejanje iskreno obžaluje, svoji žrtvi pa se je tudi opravičil. Drugoobtoženi Baričić si je prislužil osem mesecev pogojne kazni.

Marković, ki je krivdo v celoti priznal, je na današnji obravnavi podrobneje opisal, kaj se je tistega večera zgodilo. »V lokal Prohibition bar sem s prijatelji prišel na slavje badnjaka. Do naše družbe so prišli L. Ć. in njegovi prijatelji. Dejal mi je, da želi rešiti pretekli spor in me pozval, da gremo ven. To sem zavrnil. Prvi me je udaril s pestjo v obraz, nato se je začela tepežka med njegovimi in mojimi prijatelji. Natakar jih je nagnal ven, sam pa sem še nekaj časa ostal notri,« je dejal po poročanju portala. Nadalje je navedel, da je v pretepu, ki se je razvil zunaj, sodelovalo 12 oseb. »Kristijan Ereiz me je s hrbta zagrabil za vrat in me začel močno daviti,« je pojasnil ter dodal, da ima zaradi dogodka v otroštvu, ko ga je nek moški poskušal zadaviti, pred tem fobijo, to pa da lahko dokaže tudi z zdravstveno dokumentacijo. »Nato sem storil to, kar je vidno na posnetku. Tako oškodovancu kot svoji družini in prijateljem, ki mi stojijo ob strani, se želim opravičiti. Izgubil sem službo, ki sem jo imel rad. Žal mi je za vse,« je še poudaril.

Marković je sicer v dedka Mraza oblečenega Ereiza, ki je po enem udarcu padel na tla in obležal, še dvakrat močno udaril v glavo, zaradi česar je Ereiz izgubil zavest in utrpel pretres možganov, počil pa mu je tudi bobnič.