Dva poškodovana

FOTO: Pri Novem mestu potniški vlak naletel na podrt hrast in se iztiril

S.R.
18. 1. 2023, 06.49
Posodobljeno: 18. 1. 2023, 12.16
Deli članek:

Železniška nesreča, ki se je včeraj ponoči zgodila v novomeški občini, je bila posledica podrtega drevja, ki je pristalo na progi.

I. V./Dolenjski list
Posledice železniške nesreče pred Birčno vasjo.

Včeraj ob približno 21.30 uri se je med Birčno vasjo in Uršnimi Seli v občini Novo mesto iztiril vagon vlakovne kompozicije. Kot poroča uprava za zaščito in reševanje, se je nesreča zgodila zaradi podrtega hrasta na železniških tirih. Na kraju so posredovali gasilci GRC Novo mesto, PGD Šmihel pri Novem mestu in Stranska vas, ki so pregledali območje in s tehničnim posegom vstopili v prevrnjeni vagon. Na progo je po navedbah Slovenskih železnic padlo drevje, ki je bilo zunaj progovnega pasu.

STA
Posledice železniške nesreče pred Birčno vasjo.

STA
Posledice železniške nesreče pred Birčno vasjo.

Po prvih ugotovitvah ogledne skupine Sektorja za kriminalistično policijo PU Novo mesto se je vlak, ki vozi na relaciji Metlika - Ljubljana, iztiril približno 500 metrov pred železniško postajo Birčna vas, so pojasnili pri PU Novo mesto. Dodali so, da je glede na prve podatke strojevodja na tirih opazil podrto drevo in vlak poskušal zaustaviti s pomočjo zasilne zavore, a je "krmilni voz vlaka kljub temu trčil v drevo, vlak pa je iztiril." V času nesreče je bilo na vlaku devet potnikov, dva sta bila lažje poškodovana in so ju reševalci prepeljali v novomeško bolnišnico.

STA
Posledice železniške nesreče pred Birčno vasjo.

Na kraju nesreče je bil prisoten tudi preiskovalec železniških nesreč, ki je pristojen za preiskavo vzrokov nesreče. Na podlagi izdelanega poročila bodo kriminalisti o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.

I. V./Dolenjski list
Posledice železniške nesreče pred Birčno vasjo.

Proga do nadaljnjega zaprta

Železniška proga med Metliko in Ljubljana bo do nadaljnjega zaprta, za potnike bo organiziran nadomestni avtobusni prevoz, so sporočili iz Slovenskih železnic. Skupaj je bilo na vlaku sedem potnikov, strojevodja in dva sprevodnika. V Slovenskih železnicah so sicer zatrdili, da na železniški progi Metlika-Ljubljana redno odstranjujejo drevje, ki se nagiba nad železniško progo. To so zaradi težkih vremenskih razmer nazadnje očistili v torek ob 18. uri. Sicer pa so so zaradi težkega snega v torek večkrat zapirali več železniških prog.