Otroka ostala brez mame

Pred leti v letalski nesreči izgubila moža, zdaj jo je doletela podobna usoda

J.P.
17. 1. 2023, 08.07
Posodobljeno: 17. 1. 2023, 13.36
Deli članek:

Po moževi smrti si je priborila kariero, kakršno je imel on. Žal je tudi končala kot on.

Facebook
Anju Khatiwada

Kopilotka potniškega letala družbe Yeti Airlines, ki je v nedeljo tik pred pristankom v mestu Pohkara strmoglavilo, je bila Anju Khatiwada.

Spomnimo. Letalo je tik pred pristankom strmoglavilo v sotesko, ob tem pa zagorelo. Preživelih ni bilo – umrlo je vseh 68 potnikov ter štirje člani posadke. Tako so v Nepalu zabeležili najhujšo letalsko nesrečo v 30 letih.

A nazaj k kopilotki. Zdaj je namreč znano, da je pred 16 leti v letalski nesreči umrl njen mož Dipak Pokhrel. Tudi on je takrat bil kopilot na letu iste letalske družbe.

Khatiwada je takrat ostala sama z otrokom; kakšni so takrat bili njeni vzgibi, da si ustvari kariero v letalstvu, lahko le ugibamo. Njeni družinski člani pa so za tuje medije povedali, da se je odločila uresničiti soprogove sanje.

Pokrel je bil junija 2006 v pilotski kabini letala, ki je proti mestu Jumla na zahodu Nepala prevažalo hrano. Letalo so zajeli plameni, ugasnilo je vseh devet življenj na krovu letala.

Štiri leta pozneje je Khatiwada že bila na poti, da postane pilotka – premagala je številne ovire, da se je lahko kalila v Združenih državah Amerike. Po zaključenem usposabljanju se je pridružila Yeti Airliness, kjer je orala ledino – bila je ena od šestih pilotk, kar pomeni, da je letela tudi samostojno, v zraku je bila skoraj 6400 ur.

Pozneje se je znova poročila in imela še enega otroka.

Na črnem seznamu EU

Letalske nesreče so v Nepalu sicer dokaj pogosto, med drugim zaradi oddaljenih pristajalnih stez in nenadnih vremenskih sprememb, Yeti Airlines pa je zaradi varnostnih pomislekov na črnem seznamu EU, tako kot več drugih nepalskih letalskih prevoznikov.

Ne gre pa spregledati zastarelih letal, ohlapnih predpisov in slabega nadzora.

Vzrok za nedeljsko strmoglavljenje sicer še vedno ni znan.