Brez milosti

V ZDA prvič v zgodovini usmrtili odkrito transspolno osebo

J.V.
4. 1. 2023, 14.50
Posodobljeno: 4. 1. 2023, 14.58
Deli članek:

Prošnja 49-letnice za pomilostitev je imela več poudarkov, med njimi njeno travmatično otroštvo in težave z duševnim zdravjem, o katerih porota med sojenjem ni nič slišala.

Twitter
Tiho je govorila z duhovnim svetovalcem ob sebi, ko so ji vbrizgali smrtonosni odmerek fenobarbitala.

V zadnji pisni izjavi je Amber McLaughlin, obsojena na smrt, dejala: "Žal mi je za to, kar sem storila." "Sem ljubeča in skrbna oseba," je poudarila. Kot piše Sky News, je bila 49-letnica iz Missourija prva odkrito transspolna ženska, ki so jo usmrtili v ZDA. V zaporu je pristala pred tremi leti zaradi umora: nekdanje dekle je zalezovala in umorila, truplo pa odvgla blizu reke Mississippi v mestu St. Louis.

Usoda McLaughlin je bila sicer zapečatena že včeraj, ko je guverner Missiourija Mike Parson zavrnil njeno prošnjo za pomilostitev. Tiho je govorila z duhovnim svetovalcem ob sebi, ko so ji vbrizgali smrtonosni odmerek fenobarbitala. Nekaj minut kasneje je bila razglašena za mrtvo. Od ponovne uvedbe smrtne kazni v ZDA sredi 70. let prejšnjega stoletja je bilo do danes usmrčenih 1558 ljudi, od tega velika večina moških, žensk je bilo le 17.

Prošnja McLaughlin za pomilostitev je imela več poudarkov, med njimi njeno travmatično otroštvo in težave z duševnim zdravjem, o katerih porota med sojenjem ni nič slišala. Za njeno pomilostitev sta se zavzemala tudi člana kongresa iz Missourija, demokrata Cori Bush in Emanuel Cleaver in brez uspeha pisala guvernerju Parsonu, naj prekliče umsrtitev 49-letnice, ki je bila obsojena na smrt po odločitvi sodnika, potem ko je porota zašla v mrtvo točko glede njene usode.