Profit z mrtvimi

Hčerka in mati obsojeni, ker sta služili s preprodajo trupel

J.V.
4. 1. 2023, 13.10
Posodobljeno: 4. 1. 2023, 13.37
Deli članek:

Nekdanja lastnica pogrebnega zavoda in njena mati sta bili v ameriški zvezni državi Kolorado obsojeni na zapor, ker sta služili na račun trupel.

Twitter
Megan Hess je bila obsojena na 20 let zapora, njena mati na 15.

46-letna Megan Hess in 69-letna Shirly Koch sta med letoma 2010 in 2018 secirali približno 560 trupel, poroča BBC, posamezne dele pa prodajali. Hess, ki je vodila pogrebno hišo Sunset Mesa v mestu Montrose, je zaračunavala do 1000 dolarjev za upepelitve, ki nikoli niso bile izvedene, sorodniki umrlih pa so prejeli pepel, pomešan s posmrtnimi ostanki drugih ljudi. Brez soglasja svojcev in s ponarejenimi obrazci za darovalce je nato organe prodajala podjetjem za medicinsko usposabljanje. V nekaterih primerih sta ženski prodali celotno truplo. Hess je bila obsojena na 20 let zapora, Koch na 15.

"Ti pohlepni ženski sta izdali zaupanje na stotine žrtev in pohabili njihove ljubljene," je v izjavi za javnost med drugim poudaril Leonard Carollo, posebni FBI-jev agent v Denverju. Primer je sicer sprožila preiskava Reutersa, ki je leta 2018 pripeljala do racij. "Ko je Megan ukradla mamino srce, je zlomila moje," je povedala Nancy Overhoff, ena od oškodovank. "Danes smo prišli poslušati škrtanje lisic," je dejala neka druga oškodovanka Erin Smith. Sodnica Christine Arguello je sodni proces opisala kot "čustveno najbolj izčrpavajoč primer, kar sem jih kdaj doživela" in odredila, da se obe ženski nemudoma pošlje v zapor.