Za obnovo javnega zdravstva

VIDEO: Predstavili zahteve pred stavko pacientov

G.G.
4. 1. 2023, 12.08
Posodobljeno: 4. 1. 2023, 13.05
Deli članek:

Predstavniki Iniciative Glas ljudstva so opisali, kako bo naslednji torek potekala stavka pacientov.

Sašo Švigelj
/

Znani aktivist Jaša Jenull je na začetku ponovil, da je brez osebnega v Sloveniji že več kot 130.000 ljudi. »Vsak dan družinskega zdravnika izgubi dodatnih 60 ljudi. Če bi sledili količnikom, ki so določeni, bi v prihodnjih letih ostalo 350.000 ljudi brez osebnega zdravnika,« izpostavlja Jenull, zato je stavka dan pred zdravniško stavko še kako na mestu.

Jenull je omenil »simptome sistema, ki ne deluje« in pri tem izpostavil, da lahko bolniki danes »s privatnim zavarovanjem zakonito kupijo preskakovanje vrst« pri koncesionarjih, ki so v sklopu javnega zdravstva, z dobički pa si gradijo »stanovanjske soseske, v katerih ponujajo tudi drago zdravstveno nego.«

Ob tem je Jenull priznal, da trenutno stanje v zdravstvu ni krivda trenutne vlade, ampak gre za desetletja slabšanja in odlašanja potrebnih reform. Stavka tudi ne bo uperjene proti zdravnikom, ki vztrajajo v javnem zdravstvenem sistemu, ampak bo to »stavka za obnovo javnega zdravstva«.

V Glasu iniciative so se v zadnjih dneh sestali tudi z Zvezo organizacij pacientov in vodstvom Zdravstvenega doma Ljubljane. Ugotovili so, da se precejšen del njihovih zahtev sklada. Danes so zato predstavili pet osnovnih zahtev, ki naj bi jim sledili sistemski ukrepi.

  • Vsem pacientom je treba nemudoma zagotoviti dostop do osebnega zdravnika. »Vendar pa pri tem opozarjamo, da 'posebne ambulante za paciente brez zdravnika' niso prava rešitev in jim nasprotujemo," je dejal nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber.
  • Odpraviti se mora dopolnilno zdravstveno zavarovanje - tako da se ukine doplačila za zdravstvene storitve
  • Prekinitev dela v dvojni praksi - dvoživkarstvo
  • Preskakovanje čakalnih vrst
  • Kako je mogoče in potrebno je preprečiti spontano pretakanje javnega denarja v zasebni sektor

Prva stavka bolnikov v zgodovini Slovenije bo potekala na delovnih mestih, pred zdravstvenimi domovi v različnih krajih po Sloveniji, ob 17. uri pa se bodo zbrali tudi na Trgu republike v Ljubljani. Prek stavke bodo poskušali pacientom in pacientkam brez osebnega zdravnika skupaj s Pravno mrežo za varstvo demokracije nuditi pravno pomoč, pripravljajo tudi tožbo.


Sašo Švigelj
/