Sledi do zapornika

Po 14 letih odkrili, kdo je moril v gozdičku na obrobju Velikovca

G.G.
3. 10. 2022, 17.03
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 22.04
Deli članek:

Avstrijskim kriminalistom je uspelo razvozlati uganko brutalnega umora, ki se je pred 14 leti pripetil v bližini Velikovca na avstrijskem Koroškem.

Profimedia
Fotografija je simbolična

LPD Kärnten/KK
Zagoneten primer umora Anne Todde je lani ponovno prišel na površje.

5. novembra so v gozdičku ob bregu Drave našli zoglenelo truplo. Kriminalisti so ugotovili, da je bila ženska pretepena, zadavljena, trikrat ustreljena v predel prsi in enkrat v glavo, nato pa še polita z bencinom in zažgana. Morilec si je prizadeval, da je ne bi prepoznali. Šele leta 2012 so lahko potrdili, da gre za 49-letno Italijanko Anno Todde.

Zgodba je bila že nekaj let skoraj sestavljena. Anna je 3. oktobra 2008 v Torinu, kjer je živela, dvignila denar na bankomatu, dan kasneje pa je bila v Avstriji. Najverjetneje se je do Velikovca pripeljala skupaj z nekim moškim. Ni znano, ali je odšla na izlet, na obisk k znancem, ali je imela drugačne opravke. Dejstvo je, da se je z avtom odpeljala v gozdiček v Velikovcu, kjer je bila umorjena. Storilec je odpeljal njen avto nazaj v Videm in ga zamenjal. Čez 10 dni je bilo iz Anninega mobilnega telefona poslano SMS sporočilo njeni sestri, v katerem je bilo sporočeno, da bo Anna prodala svoje stanovanje.

Preiskovalcem je na kraju zločina uspelo zavarovati moško DNK sled, saj je imela Anna nedolgo pred umorom spolni odnos. DNK profil so delili s policijami v vseh evropskih državah, a sled dolgo časa ni prinesla želenega rezultata.

Pred dnevi je končno napočil preboj. Sledi vodijo do zapora v Torinu, kjer zaradi trgovanja z mamili sedi Maročan Brahim A., ki  je bil, kar je bistveno, leta 2008 partner pokojne Italijanke Anne Todde, poroča Kronenzeitung. Preiskovalci utemeljeno sumijo, da sta se Anna in Brahim 3. oktobra 2008 v VW Polu skupaj peljala iz Italije v Avstrijo.

Avstrijske oblasti so že sprožile proceduro za izročitev osumljenega, ki pa zanika krvav zločin