Prepovedi pozabljene

Nemški pakt s hudičem; v zameno za plin Saudijcem spet orožje

J.V.
3. 10. 2022, 17.01
Posodobljeno: 3. 10. 2022, 23.19
Deli članek:

Do spremenjene politike o izvozu orožja prihaja v času, ko se Nemčija sooča s hudo energetsko krizo zaradi vojne v Ukrajini.

Profimedia
Kancler Scholz v pogovorih s princem Mohamedom bin Salman Al Saudom.

Nemška vlada v nasprotju s prepovedjo iz leta 2018 spet prodaja orožje Saudovi Arabiji. V zameno za plin kajpak. Posle je po navedbah nemškega gospodarskega ministra Roberta Habecka odobril sam kancler Olaf Scholz tik pred svojim nedavnim obiskom v Rijadu, poroča portal Zerohedge.com.

Nemška izvozna dovoljenja sodijo v skupni izvozni program s Španijo, Italijo in Združenim kraljestvom, navaja Habeckovo pismo Bundestagu, Rijadu pa bodo omogočila nakup opreme in streliva za bojna letala Eurofighter in Tornado v vrednosti okoli 35 milijonov evrov.

Nemški izvoz orožja je v letu 2012 znašal okoli 1,22 milijarde evrov. Leta 2018 je Nemčija zaradi vojne v Jemnu, razen nekaterih izjem, prepovedala izvoz orožja, popolna prepoved orožarskega trgovanja z Saudovo Arabijo pa je bila uveljavljena leta 2019 po umoru kolumnista Jamala Khashoggija v prostorih saudskega veleposlaništva v Istanbulu.

Do spremenjene politike o izvozu orožja prihaja v času, ko se Nemčija sooča s hudo energetsko krizo zaradi vojne v Ukrajini in je zdaj po sabotažah na plinovodu Severni tok zagotovo izgubila dostop do ruskega plina. Kancler Sholz se je prejšnji mesec odpravil na turnejo po zalivskih državah v želji po diverzifikaciji oskrbe Nemčije z energijo.