Previdno z gotovino

Policija opozarja: V obtoku bi lahko bilo več ponarejenih bankovcev

M.K.
23. 9. 2022, 15.36
Posodobljeno: 23. 9. 2022, 15.52
Deli članek:

Policija je prijela moškega iz Lenarta, ki ga sumijo, da je v štirih dneh na območju Maribora vnovčil za 2100 evrov ponarejenih bankovcev. Ker bi lahko bilo v obtoku še več ponarejenih bankovcev, mariborski policisti občane opozarjajo, naj bodo pozorni pri poslovanju z gotovino.

Policija
Ponarejeni bankovci

V štirih dneh, od 13. do 17. je osumljenec na območju Maribora ob treh nakupih vnovčil 42 ponarejenih bankovcev za 50 evrov, so danes sporočili iz Policijske uprave Maribor. Moški je ponaredke porabil za nakup igralne konzole in motornega kolesa, za katera se je dogovoril preko spleta, medtem ko je en ponaredek unovčil pri dostavljavcu hitre hrane. S tem si je pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 2100 evrov.

V preiskavi so kriminalisti uspeli identificirati osumljenca, ki živi na območju policijske postaje Lenart. Policisti so pri njemu opravili tudi hišno preiskavo, v okviru katere so zasegli še »17 bankovcev v apoenih po 50 EUR, ter po en bankovec v apoenih po 200, 100, 20, 10 in 5 EUR, za katere obstaja sum, da so ponarejeni,« so še sporočili iz policije.

Ker bi lahko bilo v obtoku še več ponarejenih bankovcev, mariborski policisti občane opozarjajo, naj bodo pozorni pri poslovanju z gotovino. Za prepoznavo pristnosti denarja po njihovih navedbah običajno ne potrebujemo kakšnih posebnih tehničnih pripomočkov.

»V večini primerov zadošča, da bankovec pogledamo, otipamo in ga obrnemo proti viru svetlobe. V obtoku je največ takšnih ponaredkov, ki imajo imitacije nekaj zaščitnih elementov. Ponarejene bankovce lahko prepoznamo po reliefu, saj ga velikokrat nimajo. Ko bankovec pogledamo proti svetlobi, postanejo vidni portretni vodni znak, varnostna nit (pri večjih vrednostih še portretno okence). Ko bankovec nagibamo naprej in nazaj, na srebrnem traku opazimo portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki,« pojasnjujejo na policiji.

Za kaznivo dejanje ponarejanja denarja je v skladu 243. členom kazenskega zakonika zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do osmih let. Če gre za veliko količino ponaredkov, pa ponarejevalcem grozi najmanj eno leto in največ 10 let zapora.