Sodba: 4 leta zapora

FOTO: "Hitler iz Kapitola" zagovarjal belsko nadvlado in "navijal" za drugo državljansko vojno v ZDA

J.V.
23. 9. 2022, 09.25
Posodobljeno: 23. 9. 2022, 09.42
Deli članek:

Nekdanji rezervist ameriške mornarice in simpatizer skrajnih ideologij je bil včeraj obsojen na štiri leta zapora za svoj prispevek v lanskih nemirih na Kapitolu.

U.S. Department of Justice
31-letni Timothy Hale-Cusanelli je bil obtožen "oviranja uradnega postopka".

31-letni Timothy Hale-Cusanelli je bil obtožen "oviranja uradnega postopka". Kot poroča BBC ga je porota sodišča v Washingtonu že maja spoznala za krivega, včeraj pa mu je sodnik Trevor McFadden izrekel še sodbo, ki se glasi 4 leta zapora. Kot zanimivost: sodniku McFaddenu je mandat potrdil nekdanji ameriški predsednik Donald Trump.

Mladenič je po navedbah tožilstva odkrito zagovarjal belsko nadvlado, nosil je celo brke v stilu svojega vzornika Adolfa Hitlerja, ter "navijal" za drugo državljansko vojno v ZDA. Tudi njegovi kolegi iz vojske naj bi izpovedovali, da ima radikalne poglede na žide, ženske in manjšine. Nek mornariški častnik se je spomnil, da je obtoženi ob neki priliki glede holokavsta dejal, da bi Hitler "moral dokončati delo".

Primer "Hitlerja s Kapitola" se je v središču pozornosti znašel tudi zaradi Trumpovega zborovanja v začetku tega meseca, na katerem je besedo dobila tudi teta obtoženca Cynthia Hughes, ki zdaj zbira denar za vse obtožene v nemirih. Zatrdila je, da njen nečak ni nasilna oseba in da "nima rasistične kosti v telesu". Sam je sicer v zagovoru trdil, da sploh ni vedel, da obstaja zgradba, ki se imenuje Kapitol. "Osramotil sem vojaško uniformo in našo državo," je dejal sodniku.

Kakor koli. Ob včerajšnjem izreku sodbe je sodnik McFadden obtoženčev zagovor označil za "smešno laž" in "očiten poskus izogibanja odgovornosti". Po besedah sodnika je 31-letnika "rasistična in antisemitska motivacija" tudi ločila od drugih izgrednikov. Sodbo je včeraj slišal še eden od vpletenih v izgrede na Kapitolu, Stephen Ayres, ki pa je bil obsojen na dve leti pogojne zaporne kazni.