kazenska ovadba zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti

Neuradno: Odstopil predsednik sveta Splošne bolnišnice Celje

G.G.
23. 9. 2022, 08.31
Posodobljeno: 23. 9. 2022, 12.52
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje je potegnilo prvo potezo glede pretresljive in tragične zgodbe o zamenjavi pacientov v celjski bolnišnici. Danes naj bi neuradno odstopno izjavo podal predsednik sveta celjske bolnišnice Andrej Klasinc.

Bobo
/
Svet zavod celjske bolnišnice v sredo ni sprejel odstopa vodstva celjske bolnišnice.

Ministrstvo za zdravje je prejelo prve izsledke izrednega notranjega nadzora v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu. Ugotovljeno je bilo, da bila reševalcema Zdravstvenega doma Sevnica predana vsa zdravstvena dokumentacija vsakega izmed stanovalcev v ločenih mapah z vsemi identifikacijskimi podatki in zdravstveno izkaznico. V oči pa bode dejstvo, da sta bila ob odhodu v bolnišnico oba stanovalca oblečena v svoja oblačila, na katerih so bile identifikacijske oznake s priimkom in začetnico imena stanovalca, so sporočili z ministrstva.

Prave hlače, napačna dokumentacija

Nenavadna okoliščina, ki bi lahko bila morda pomembna, če ne celo ključna, za razjasnitev izrednega dogodka, pa je, da je bil preživeli pacient ob vrnitvi v dom upokojencev oblečen v svoje hlače, ki so bile označene z njegovim pravim imenom, medtem ko se je vsa spremljajoča dokumentacija nanašala na drugega pacienta, prav tako je na roki imel zapestnico z napačnimi podatki oziroma podatki drugega pacienta.

Zaradi nenavadnih okoliščin in očitnih nedoslednosti, ki so se dogajale ob sprejemu in tekom zdravljenja v celjski bolnišnici, bo ministrstvo za zdravje zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zoper vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo organom pregona.

Izredni nadzor ni v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu ni pokazal na nobeno napako, nepravilnost ali pomanjkljivost, ki bi jo zagrešilo osebje Trubarjevega doma ob predaji reševalnemu prevozu, pred predajo ali po njej.

Zdrahe v vrhu

Kot je na Twitterju poročala oddaja Tarča na TV Slovenija, je po njihovih informacijah odstopil predsednik sveta bolnišnice v Celju Andrej Klasinc, ki je bil imenovan v mandatu te vlade. Spomnimo, vlada je včeraj že razrešila člana sveta celjske bolnišnice Mitjo Pirmana, ki po škandalozni zamenjavi identitet pacientov ni glasoval za razrešitev strokovnega direktorja Franca Vindišarja, čeprav njegov glas ni bil odločilen. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je sicer zahteval odstop celotnega vodstva celjske bolnišnice.