Ognjeni "presežki"

Kaj se dogaja v občini Vojnik? Je na delu požigalec?

Bojana Avgustinčič
29. 8. 2022, 19.15
Deli članek:

V Gasilski zvezi (GZ) Vojnik Dobrna na leto zabeležijo približno petdeset požarov. Da bi jih bilo med njimi toliko tako uničujočih in zahtevnih za gašenje kot letos, ni običajno.

Novi tednik
Ogenj je Verdinekovim iz Lipe januarja uničil hišo. S pomočjo sokrajanov jim jo je že uspelo obnoviti.

Osemindvajsetega januarja so bila vsa prizadevanja gasilcev usmerjena v gašenje hiše družine Verdinek v Lipi pri Frankolovem. Natančno dva meseca zatem je ognjeni petelin v isti vasi ponovno zakikirikal. Ogenj je na domačiji Fijavževih v manj kot pol ure pogoltnil gospodarsko poslopje in vso kmetijsko mehanizacijo v njem ter se razširil na bližnji gozd. Sredi maja je nato zagorela zapuščena sušilnica hmelja v Konjskem pri Vojniku. Zadnji usoden požar, ki se je 16. avgusta zgodil v Malih Dolah, je žal zahteval tudi človeško življenje.

Kaj se torej dogaja v občini Vojnik? Bi omenjeni požari lahko bili povezani? Je na delu požigalec? Takšna vprašanja se porajajo občanom, ki so prizadetima družinama velikodušno priskočili na pomoč.

Lipa dvakrat v plamenih

Bil je čas odhoda k večernemu počitku, ko se je za družino Verdinek iz Lipe začela nočna mora. Požar stanovanjske hiše je za gasilce predstavljal velik zalogaj. Ob prihodu na kraj je bil že popolnoma razvit na predelu ostrešja in mansarde hiše, zaradi močnega vetra je bil ogrožen tudi gospodarski objekt v neposredni bližini hiše. Zaradi obsežnosti požara so pri gašenju sodelovala vsa društva v GZ Vojnik Dobrna. Ostrešje in mansarda hiše sta bila v celoti uničena.

Novi tednik
Žalosten pogled na uničeno gospodarsko poslopje Fijavževih v Lipi pri Frankolovem.

Natančno dva meseca kasneje, 28. marca, je ponovno zatulila sirena, ki je dajala slutiti, da se je zgodila nova katastrofa. Gasilska vozila so ponovno hitela v vas Lipa, tokrat na domačijo Fijavž. Več kot 170 gasilcev iz občin Vojnik, Dobrna, Vitanje in Zreče se je spopadalo z obsežnim požarom. Ogenj, ki je izbruhnil v gospodarskem poslopju, so najprej poskušali pogasiti domači in sosedje, a neuspešno. Na pomoč so poklicali gasilce. Tem je pred ognjem k sreči uspelo obvarovati stanovanjsko hišo in druge stavbe v bližini. Iz hleva je domačim uspelo rešiti vso živino, žal se je pri tem huje poškodovala lastnica. Kljub hitremu posredovanju gasilcev je poslopje pogorelo do tal, požar pa se je zaradi vetra razširil tudi na bližnji gozd.

Eno najzahtevnejših posredovanj

Tokratno posredovanje je bilo za gasilce GZ Vojnik Dobrna organizacijsko in fizično eno najzahtevnejših doslej tako zaradi obsežnosti požara kot zaradi težko dostopnega terena gašenja. »V gasilskih vrstah sem že 58 let in na območju naše gasilske zveze ne pomnim tako obsežnega gozdnega požara. Gorelo je težko dostopno strmo območje, pri čemer smo morali hkrati gasiti tako gospodarsko poslopje kot gozd. V ognju je bilo kar deset hektarjev gozda,« pripoveduje poveljnik GZ Ivan Jezernik

Z ognjenimi zublji so se gasilci borili več ur. Do noči jim je požar uspelo pogasiti, nato pa so vso noč ostali na požarni straži. Naslednji dan je v gozdu na težko dostopnem območju ponovno zagorelo, a so ogenj naposled uspešno pogasili.

Je bil požar podtaknjen?

Vojniški gasilci so bili ponovno na preizkušnji sredi maja, ko se je kot bakla vnela zapuščena sušilnica hmelja v Konjskem pri Vojniku, v kateri so bile shranjene bale sena. V gasilski akciji je sodelovalo več kot 90 gasilcev iz okoliških gasilskih društev. Čeprav je bil požar zelo močan, so ga gasilci uspešno obvladali. Zapuščeno sušilnico hmelja, ki že leta moti občane in v kateri naj bi se po nekaterih informacijah zbirali narkomani, je požar dodatno uničil, poškodovanih k sreči ni bilo. Čeprav vzrok požara uradno še ni potrjen, se pojavljajo namigovanja, da naj bi bil na delu požigalec. Domneve bo potrdila ali ovrgla preiskava.

Prav tako še ni uradno potrjeno, zakaj je v torek, 16. avgusta, ob približno peti uri zjutraj zagorela zidanica v Malih Dolah ter vzela življenje lastnika. Po prvih neuradnih informacijah naj bi požar po besedah Jezernika zanetila električna oziroma grelna naprava.

Na pogorišču našli zoglenelo truplo

Spanec vojniških gasilcev so minuli torek navsezgodaj zjutraj prekinila obvestila na pozivnikih, da gori gozd na območju naselja Male Dole. Šele po prihodu v bližino kraja požara so opazili, da gori zidanica, od koder se je ogenj razširil tudi v naravo. Aktivirana je bila osrednja enota v občini Vojnik PGD Vojnik ter nato še PGD Frankolovo in PGD Nova Cerkev.

Novi tednik
V požaru zidanice v Malih Dolah je življenje izgubil lastnik zidanice, zgorel naj bi tudi njegov pes.

Da bi v zidanici lahko bila oseba, so gasilci izvedeli šele kasneje, ko je bil požar že pogašen. Domneve so bile potrjene, ko so gasilci na pogorišču odkrili zoglenelo truplo. V požaru je življenje izgubil lastnik zidanice, zgorel naj bi tudi njegov pes. »Bil je invalid. Iz Vojnika se je pred časom preselil v Male Dole. Hišo v Vojniku je prodal in kupil to zidanico, v kateri je tako tragično končal,« je pretresen tudi vojniški župan Branko Petre.

Vsak tragičen dogodek predstavlja poseben šok tudi za gasilce. »V gasilski zvezi imamo strokovnjaka, ki gasilcem v stresnih situacijah nudi razbremenilne pogovore. Ti so, kot se je izkazalo tudi v tem primeru, zelo koristni,« dodaja Jezernik.