16 oseb prepeljali v bolnišnico

VIDEO: Grozljivka v Teksasu, v polpriklopniku našli najmanj 46 mrtvih

S.R.
28. 6. 2022, 07.52
Deli članek:

V San Antoniu v ameriški zvezni državi Teksas so včeraj zvečer v tovornem vozilu, natančneje tovornjaku s polpriklopnikom, našli 46 mrtvih migrantov. Še 16 oseb, ki so bile vse v zelo slabem zdravstvenem stanju, so prepeljali v lokalne bolnišnice. Med njimi so bili tudi štirje otroci.

Profimedia
Kraj najdbe mrtvih migrantov.

»Kolikor vemo, 46 posameznikov, ki so imeli družine, ki so najverjetneje iskali boljše življenje, ni več med nami. In imamo 16 oseb, ki se v bolnišnici borijo za svoje življenje,« je dejal župan San Antonia Ron Nirenberg, ki je dogodek označil za »grozljivo človeško tragedijo.« Governer Teksasa, republikanec Greg Abbott, je krivdo za tragedijo že prevalil na administracijo Joeja Bidna in njihovo politiko »odprtih meja,« kar se sicer ne sklada z dejstvom, da migranti plačujejo več tisoč dolarjev, da jih zaprte v prikolici tovornjaka v peklenski vročini peljejo čez mejo. Po poročanju STA pa Bidna krivijo tudi zagovorniki pravic priseljencev. Očitajo mu, da ni dovolj hitro opravil z dediščino prejšnjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je zaprl mejo za zakonite prehode ljudi, ki želijo v ZDA zaprositi za zatočišče.

Ker je šlo za poskus nezakonitega tihotapljenja ljudi čez mejo, primer preiskuje Ministrstvo Združenih držav za domovinsko varnost (DHS). Policija je v povezavi s primerom aretirala tri osebe.

Kot poroča britanski Guardian, bi lahko šlo za najhujšo tragedijo, povezano s tihotapljenjem migrantov čez mehiško-ameriško mejo. Na tej poti je sicer v zadnjih desetletjih umrlo že več tisoč ljudi.

Tovornjak je bil sicer parkiran na eni od bolj odročnih cest, na najdbo pa je prvi naletel nek delavec, ki je na ulici zaslišal klice na pomoč. Ko so na kraj prispeli policisti, so na tleh ob polpriklopniku opazili človeško telo, vrata polpriklopnika pa so bila delno odprta. V polpriklopniku ni bilo nobene vode, je pa tam pristojne pričakala kopica trupel, mrtvih migrantov, za katere je pomoč prišla prepozno. Zdravstvene težave 16 oseb, ki so jih prepeljali v bolnišnico, so posledica neznosne vročine in dehidracije. Imeli so znake vročinske kapi in so bili povsem izčrpani.